Tekst objavljen: 13.08.2017 17:27        


Čak četiri toplotna talasa ovog leta dovela do rekordne potrošnje električne energije u našoj državi. U Beogradu najveći rast od čak 20 odsto. Rekord 11. jula - 89 miliona kilovat-sati.

Klime mesečno odnesu i do 4.000 dinara

Kada temperatura ode u "plus beskonačno", klima-uređaji "pale" kilovate, pa mnogi građani mogu već ovih dana da očekuju drastično uvećane julske račune za struju. Na uplatnicama onih domaćinstava koja su se čitav mesec protiv tropskih vrućina "borila" uređajima za rashlađivanje, može se naći i po 4.000 dinara više.

RAZLIKE U UREĐAJIMA

Dugogodišnji majstor za rashladne uređaje Miroslav Radić objašnjava da postoje dve vrste klima-uređaja. Najveći broj građana ima takozvani fiks spid aparat koji troši 1,3 kilovata na sat.

- Drugi tip su klima-uređaji inverter tehnologije, koji troše mnogo manje struje - kaže Radić.

- Ovakav uređaj od 12.000 BTU jedinica u vrućem stanu u početku troši 1,3 kilovata dok ne postigne zadatu temperaturu. Kada to uradi, ona smanjuje potrošnju i troši vrlo malo

Nije svuda potrošnja električne energije povećana, bez obzira na to što smo ovog leta imali četiri toplotna talasa širom Srbije. Najveći rast utroška kilovata registrovan je u Beogradu, gde je tokom pojedinih dana zabeleženo povećanje od oko 20 odsto na dnevnom nivou u poređenju sa julskim prosekom.

Iz "Elektroprivrede Srbije" stižu vesti da je obezbeđeno stabilno snabdevanje strujom domaćinstava i privrede tokom tropskih dana, a da je svaki isporučeni kilovat proizveden u elektranama EPS.

- Upotreba klima-uređaja u stanu može značajno da utiče na potrošnju, a time i na račun za električnu energiju - naglašavaju stručnjaci EPS.

- Visokoenergetski efikasan klima-uređaj troši u proseku kilovat-sat električne energije za sat rada. Za 12 sati rada račun raste na 105,12 dinara, a mesečno 3.153,6 dinara. Kada se uračunaju akciza i PDV, ukupan trošak zbog rashlađivanje premašuje 4.000 dinara.

Kako kažu u EPS, tokom prvog toplotnog talasa od 21. do 30. juna temperature u Beogradu su dostizale 35,7 stepeni, a struja kupaca koje snabdeva EPS dostizala je 87,4 miliona kilovat-sati:

- Između 5. i 12. jula, tokom drugog toplotnog talasa, maksimalne temperature u Beogradu dostizale su 38,2 stepena i oboren je letnji dnevni rekord u potrošnji električne energije u Srbiji. To se desilo 11. jula, kada su kupci EPS-a potrošili 89 miliona kilovat-sati.

Treći toplotni talas počeo je 18. jula i završio se 24. jula. Maksimalne temperature u Beogradu dostizale su 36,8 stepeni, a potrošnja u ponedeljak, 24. jula, poslednjeg vrelog dana iznosila je 85,4 miliona kilovat-sati. Tolika je potrošnja bila i tokom poslednjeg toplotnog talasa krajem jula i početkom avgusta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
računi za struju EPS potrošnja struje klima uređaji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana