Tekst objavljen: 21.07.2016 14:57        


Turističke agencije su sada, nakon uvođenja vanrednog stanja u Turskoj dužne da putnicima koji otkažu aranžmane vrate najveći deo sredstava.

Ko otkaže letovanje u Turskoj - povraćaj novca

A na putnicima je da odluče da li će putovati u tu zemlju ili ne, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

"Ko god sada da otkaže putovanje, imaće osnov za povraćaj najvećeg dela sredstava osim onih stvarnih troškova koje je agencija imala. Taj osnov se sada, uvođenjem vanrednog stanja stekao i mi o tome sad govorimo, a na putniku, odnosno turistima je definitivna odluka da li će putovati ili neće", rekao je Ljajić novinarima nakon početka radova na rekonstrukciji spomen kompleksa Kadinjača kod Užica.

On je rekao da sve dok se ne proglasi vanredno stanje u nekoj zemlji, turističke agencije nemaju obvezu da vraćaju novac za uplaćene aranžmane, a sada se, kako kaže, taj osnov stekao.

"Naš posao nije da govorimo ljudima da li je negde bezbedno ili nebezbedno ili da li treba ili ne treba da putuju, naša dužnost je da ih upoznamo sa svim činjenicama, pravima i obavezama koje imaju pre svega turističke agencije prema nijima i to i sada činimo. Od početka se principijelno i profesionalno ponašamo iako su tabloidi pokušali da nas uvuku u političke vode i daju nepremerenu dimenziju svemu tome", rekao je Ljajić.

On je naveo i da je kontaktirao agencije posredstvom kojih naši turisti odlaze u Tursku.

Kako kaže, u jednoj je od 106 putnika koji su uplatili aranžman za Tursku 10 putnika otkazalo polazak, u drugoj od 59 putnika niko nije otkazao, a u trećoj agenciji koja ima 110 putnika, jedna porodica je odustala od putovanja u tu zemlju.

Ljajić je podsetio da je na raspolaganju i dežurni telefon gde svi koji su već otputovali i oni koji nameravaju da putuju mogu da se obrate i zatraže savete.

"Tu smo da čujemo pritužbe, žalbe i pokušimo da rešimo problem, za sada nemamo primedbi i zahteva", rekao je Ljajić.

On je naveo da se situacija prati i da su predstavnici resornog ministarstva na vezi sa agencijama i putnicima i da će se blagovremeno donositi potrebne odluke.

U Antalijskoj regiji trenutno letuje oko 1.100 naših građana, saopštili su ranije predstavnici Ministarstva.

Turski predsednik Tajip Erdogan saopštio je sinoć da je ta zemlja uvela vanredno stanje i da će ono trajati tri meseca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
turska turističke agencije otkazivanje aranžmana povraćaj novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana