Tekst objavljen: 03.04.2014 13:30        


Usluga prenosa broja u fiksnoj telefoniji, odnosno zamena operatora uz zadržavanje postojećeg broja, moguća je od 1. aprila. Iako se ovaj potez činio kao mogućnost da se otvori tržišna utakmica, u kojoj bi svi operatori imali iste mogućnosti da se bore za svoje korisnike, piše Telegraf, u praksi se naišlo na izvesne probleme.

Ko promeni fiksnog operatera, izgubiće ADSL internet

Naime, Pravilnikom o prenosivisti broja regulisano je da se dodatne usluge, poput interneta ne mogu prenositi. To u praksi znači da korisnici ADSL-a, dakle Telekomovi korisnici, njih oko 700.000 ukoliko žele da prenesu broj kod drugog operatora automatski ostaju bez ovog interneta.

Ova situacija, čini se, svima predstavlja problem – i malim i velikim operatorima, koji tvrde da se moglo naći i bolje rešenje.

Tako direktor Operacija u Orion telekomu, koji nije potpisao Protokol o implementaciji Pravilnika o prenosivosti broja, Ivana Bojović kaže za Telegraf da je njihova kompanija predlagala da “ne dođe do prenošenja, već do podele usluga”, te bi neko od korisnika mogao da kaže – “ja želim da imam ADSL internet kod Telekoma, ali fiksnu telefoniju želim kod nekog drugog”.

Što se tiče ADSL-a koji će po promeni operatora automatski prestati da funkcioniše, Telenor upućuje na praksu koja se primenjuje u zemljama Evropske unije.

- Rešenje vidimo u regulaciji uvođenja tkz. “naked DSL” usluge od strane RATEL-a koja bi omogućila korišćenje ADSL Interneta nezavisno od korišćenja govorne usluge postojećeg operatora – kažu iz Telenora.

S druge strane, iz Telekoma za Telegraf podsećaju na odluku donetu Pravilnikom da se prenosom broja u drugu mrežu, ukidaju se svi širokopojasni servisi – internet, IPTV i dodatni telefonski brojevi realizovani preko interneta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fiksna telefonija fiksni telefon telefoniranje telefonija potrošači prava potrošača zaštita potrošača Srbija adsl internet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
gates of olympus game starlight princess putaran mahjong ways pragmatic play inovatif lucky neko si kucing keberuntungan situs server kamboja akun vvip muraibet sweet bonanza candyland game deposit qris keberagaman tema game online rahasia sukses zeus apk gacor zeus racikan pola olympus game scatter kamboja pola racikan admin pusat akun pro platinum game mega maxwin situs akun gacor link maxwin game online game ewallet resmi game rtp super tinggi game hoki terbaru game mahjong ways game online gacor strategi mahjong ways trik sweet bonanza