Tekst objavljen: 03.02.2019 10:00        


Hranom i opremom za bebe smatraju se: mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolica za hranjenje, stolica za kola i pelene.

Ko skuplja račune od dečje opreme čeka ga više novca

Iznosi za refundaciju PDV za kupce hrane i opreme za bebe povećani su u proseku za oko 1.000 dinara zbog usklađivanja sa rastom potrošačkih cena.

Iako je refundaciju bebi PDV-a prošle godine zamenio dodatak od 5.000 dinara koji će se uplaćivati uz roditeljski dodatak, nadležne organizacione jedinice Poreske uprave i dalje će primati zahteve za refundaciju.

Povratak PDV za hranu i opremu moći će da dobiju roditelji beba ili staratelja dece do druge godine života koja su rođena zaključno sa 30. junom 2018. godine.

Kako nezvanično saznajemo, rok za prijavu bi trebalo da bude u februaru, dok bi čitav postupak povraćaja bebi PDV-a trebalo da bude završen ove godine, jer od naredne više neće biti roditelja koji su decu dobili u vakumu između primene starog i novog zakona.

Roditelj ili staratelj može da ostvari refundaciju PDV-a najviše u iznosu do 78.825 dinara, što je oko 1.000 dinara više nego pre usklađivanja sa inflacijom, i to u prvoj godini starosti bebe do 45.043 dinara, a od prve do druge godine starosti u iznosu do 33.782 dinara.

Prvi uslov za ostvarivanje prava na povraćaj je da je ukupan neto prihod roditelja, odnosno staratelja bebe u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi zahtev za refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe, ostvaren u iznosu manjem od 1.081.036 dinara.

Drugi uslov je da je ukupna imovina roditelja, odnosno staratelja bebe na koju se plaća porez na imovinuu skladu sa propisima kojima se uređuju porezi na imovinu manja od 26.350.256 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zahtev sa fiskalnim računima podnosi se nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave Republike Srbije, koja posle sprovedenog postupka kontrole u roku od 30 dana izdaje rešenje kojim se utvrđuje pravo na povraćaj PDV-a ili rešenje kojim se zahtev odbija.

Hranom i opremom za bebe, za čiju nabavku može da se ostvari pravo na povraćaj PDV-a, smatraju se:mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolica za hranjenje, stolica za kola i pelene. Zbog usklađivanja iznosa sa rastom potrošačkih cena, novčani uslovi u koje roditelji moraju da se uklope su nešto veći nego ranije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
roditeljski dodatak PDV hrana i oprema za bebe

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana