Tekst objavljen: 03.12.2013 8:45        


Sitna slova kriju sastav proizvoda i stvaraju teškoće čak i kupcima sa odličnim vidom. Veliki je rizik naročito kod korišćenja hemijskih preparata, jer se sadržaj ne može pročitati. Rok trajanja obično je prelepljen raznim etiketama, a objašnjenje za upotrebu i eventualni rizici po zdravlje ljudi najčešće se ne mogu otkriti čak ni - lupom!

Ko zna šta kupujemo: Rizična kupovina zbog sitnih slova

Kako je broj kontrola i uzetih uzoraka sve manji, a s druge strane, odgovornost za ispravnost i kvalitet proizvoda snosi samo proizvođač, strah kupaca je sasvim opravdan.

UPUTSTVO NA MAĐARSKOM

Sitni kozmetički aparati, ali i pojedine vrste dezodoranasa, losiona, šampona i druge kozmetike, najčešće ne poseduju uputstvo na srpskom jeziku, a u nekim slučajevima ni osnovne podatke o proizvodu. Ako ne uspe da dobije svu neophodnu prateću dokumentaciju, kupac treba naknadno da je traži, i ako je potrebno da se obrati nadležnoj inspekciji.
U potrošačkim organizacijama kažu da je bilo slučajeva opadanja kose, rana i plikova od šampona, raznih alergija na kreme, farbe za kosu, šampone, mleka za telo...

Centar za potrošače Srbije CEPS dobijao je žalbe potrošača posebno za sredstva za ličnu higijenu, poput šampona, raznih krema koje otklanjaju bore, podmlađuju kožu, jer nisu mogli da otkriju sastav zbog nečitkih deklaracija.

- Slova su toliko sitna da je potrebna lupa, pa potrošačima ostaje samo da veruju reklami ili onome što trgovac kaže - objašnjava Vera Vida, predsednica CEPS-a, i dodaje da je "zakonom samo regulisano da deklaracija mora biti jasna, čitljiva, ali ne i to, koliki font slova treba da bude".

Vida napominje da je u zemljama EU sada drugačije, jer je donet pravilnik o deklarisanju kojim se određuje i koje veličine slova treba da budu da bi potrošač to lako mogao da pročita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija namirnice loš kvalitet kvalitet hrane kvalitet proizvoda kupovina zaštita potrošača prava potrošača potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana