Tekst objavljen: 08.09.2019 17:00        


Pojava kriptovaluta je u svom začetku delovala kao interesantan eksperiment

Koja je uloga bitkoina u trgovinskom ratu između SAD i Kine?

Podsetimo se da je prva transakcija kriptovalutama izvršena tako što je za dve pice plaćeno 10.000 bitkoina.

Nakon toga su stvari počele da se odvijaju neverovatnom brzinom i na potpuno neočekivani način. Prilikom prvih transakcija niko nije ni pomišljao da će kriptovalute igrati značajnu ulogu u razvoju finansijskih tržišta a još manje da će imati uticaja na globalnu ekonomiju, piše Telegraf.

Svedoci smo trgovinskog rata koji se vodi između Kine i SAD i čije se posledice osećaju ne samo u ovim dvema zemljama već i u ekonomijama širom sveta. Jasno je da Kina i SAD zastupaju potpuni drugačije, moglo bi se reći i suprotstavljene, ideologije koje na različite načine gledaju na ekonomska kretanja.

Kina kao narastajuća ekonomska sila preti da ugrozi svetski primat SAD-a, što svakako izaziva reakcije SAD-a kao vodeće ekonomske sile. U prilog tome koliko je snažan ekonomski rast Kine, govore podaci da je u periodu od 1958. do 1961. godine oko 40 milion Kineza umrlo od gladi.

Danas, pola veka kasnije, Kina ostvaruje najveći privredni rast te je bojazan SAD-a sasvim osnovan, da će Kina preuzeti ekonomski primat na globalnom nivou.

Iako su osnovne ideje kriptovaluta nezavisnost i anonimnost, gotovo neverovatno deluje vest da je Centralna banka Kine, najavila planove za lansiranje sopstvene digitalne valute. Poznato je da Kina ima centralizovanu kontrolu nad ekonomijom i da su aktivnosti na polju suzbijanja stranih uticaja javno proklamovane.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kina je poznata po proaktivnom usvajanju novih tehnologija, pa tako i po usvajanju i primeni tehnologije kriptovaluta. Najava Centralne banke Kine da će emitovati sopstvenu kriptovalutu ne znači da će biti primijenjeni principi nezavisnosti i anonimnosti. To samo znači da će biti korišćena ista tehnologija ali da će biti poštovan princip centralizacije i kontrole nove digitalne valute.

Istovremeno je Facebook najavio emitovanje sopstvene kriptovalute, Libra, pod patronatom Kongresa SAD koji je postavio zahteve pred Libru koja će takođe imati odlike kontrolabilnosti. U suštini neće biti nikakvih suštinskih razlika između ove dve kriptovalute. Biće primenjena identična tehnologija i isti osnovni postulati. Praktično će se valutni rat između juana i dolara preseliti u digitalni svet.

Jedna od osnovnih komponenti koja će, možda, odlučiti pobednika su alati za maloprodajna plaćanja korišćenjem kriptovaluta. Plaćanje digitalnim valutama predstavlja plaćanje bez posrednika odnosno P2P (Peer-To-Peer) plaćanje. Ukoliko se ostvari kontrola nad transakcijama kriptovalutama, njihov tok se može kontrolisati po želji, a u interesu strane koja ih kontroliše. Transakcije se mogu preusmeravati preko juana ili dolara već prema tom čiji se interesi zastupaju. Na taj način će strana koja učestvuje u borbi za ekonomsku prevlast uspeti da osigura sopstvenu premoć.

Iako programi za plaćanja kriptovalutama deluju prilično bezazleno, a programerski čak i trivijalno, mogu predstavljati ključni kariku koja će odlučiti pobednika. Da li će proizvođači softverskih rješenja za digitalna plaćanja umeti da iskoriste ovu priliku i da nametnu svoja rešenja, ostaje da se vidi. U svakom slučaju rešenja neće biti nezavisna od centralnih regulatornih vlasti, ali će imati veoma značajnu ulogu u ekonomskim zbivanjima koja slede.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trgovinski rat SAD kina bitkoin bitcoin

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana