Tekst objavljen: 06.10.2020 11:25        


Na svetu živi oko 901 milion ljudi koji imaju 60 i više godina. Do 2050. godine taj broj će porasti na 2,1 milijardu, odnosno starija populacija će činiti 21,5 odsto svetske populacije

Koja zemlja je najbolja za život pod stare dane?

Procenjuje se da će samo u Sjedinjenim Američkim Državama do 2060. godine biti 98 miliona starijih, više nego duplo od današnjih 46 miliona.

Finska je prepoznata kao najbolja država za život u starosti, pokazalo je poslednje istraživanje biznis magazina Ceoworld.

Slede je Danska i Holandija, te Švajcarska na četvrtom i Australija na petom mestu.

Irak je na dnu liste, kao najgora država za život u starosti. Na dnu liste su još Kenija, Ukrajina, Venecuela i Kambodža.

Globalna studija procenila je 105 zemalja kako bi se utvrdile najbolje zemlje za život u starosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U regionu najbolji Slovenci

U regionu najbolji život u starosti imaju Slovenci i nalaze se na 29. mestu globalne liste.Iza njih su građani Hrvatske, koji su na 40. jestu, dok je Severna Makedonija na 54. mjestu.

Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora se nalaze 61, 62. i 63. mestu rang liste.

U pogledu pojedinačnih kategorija, primetno je da je u Sloveniji ubedljivo najveće očekivano životno doba, ističe se na indeksu sigurnosti, ali i indeksu sreće.

U nekim kategorijama prednjače druge države iz regiona. Troškovi života su najniži u Severnoj Makedoniji, a najviši u Sloveniji.

Cena nekretnine je, takođe, najviša u Sloveniji, dok je najniža u Srbiji. Na indeksu zdravstvene zaštite najveći skor ima Hrvatska, a najniži Severna Makedonija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
život u penziji starost penzija treće doba finska slovenija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana