Tekst objavljen: 17.04.2022 16:00        


Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) raspisala je Konkurs za izbor najboljih turističkih sela (The Best Tourism Villages)

Koje selo iz Srbije će biti među najlepšima na svetu?


Cilj je da se identifikuju najbolji primeri inovativnog razvoja i pristupa turizmu u ruralnim oblastima.

U skladu sa UNWTO kriterijumima, za učešće na tom konkursu se mogu da se kandiduju sela sa sledećim karakteristikama:

Selo koje ima maksimalno 15.000 stanovnika
Selo koje je locirano u predelu važnih tradicionalnih delatnosti
Selo koje neguje zajedničke društvene vrednosti zajednice

Seoski turizam bi, kako se dodaje, trebalo da postane jedan od pokretača pozitivne transformacije, ruralnog razvoja i blagostanja zajednice.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na portalu Vlade Srbije, Srbija kroz projekat Najbolja turistička sela, nastoji da prepozna destinacije koje najbolje predstavljaju autentičnost sela, očuvanje prirodnih i kulturnih resursa, u kojima se podstiču inovacije i preduzetništvo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Takođe, prepoznaje se i unapređenje turističkih proizvoda, načina života, ekonomska, ekološka, društvena održivost, kao i zdravstveni i bezbednosni aspekti za zaštitu stanovnika i turista.

Ta inicijativa je, kako se dodaje, usmerena na ulogu turizma u smanjenju regionalne nejednakosti, sprečavanju depopulacije u selima, unapređenju rodne ravnopravnosti, promociji ruralne transformacije, digitalizacije.

Prošle godine, Svetska turistička organizacija svrstala je selo Mokra Gora među najlepša turistička sela na svetu. Mokra Gora se nalazi blizu Užica, u podnožju planine Tare, a postala je poznata kada je pre dve decenije obnovljena pruga uskog koloseka i čuvena turistička atrakcija Šarganska osmica.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najlepše selo turizam selo mokra gora svetska turistička organizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana