Tekst objavljen: 16.07.2017 11:30        


Kakvi sve bazeni postoje i šta je sve potrebno za njihovu instalaciju. Građevinska dozvola potrebna je ako se kupalište zida čvrstim materijalom i ako je korito dublje od jednog metra

Koliko košta brčkanje u dvorištu

Kada živa u termometru preskoči 35 stepeni, svako poželi da se rashladi u bazenu. Za instalaciju je potrebno dvorište ili velika ravna terasa. Od materijala zavisi i cena koliko će koštati brčkanje. Za one većih gabarita i čvrste gradnje potrebna je i odgovarajuća građevinska dozvola.

Ako gradite bazen za ceo život, betonsko-armirani su idealno rešenje, ali su svakako jedan od najskupljih vidova izgradnje. Oni koštaju od 50.000 evra pa naviše. Montažne verzije bazena idealne su za vikendice i mogu se nabaviti po ceni od 100 do 2.000 evra.

INOKS ČELIKNAJ

Noviji način gradnje su korita od inoks čelika koji imaju najveću prednost što se tiče izdržljivosti. Mogu se poručiti gotovi ili se sastavljaju na licu mesta na izvedenoj betonskoj podlozi. Cene ovih bazena kreću se od 55.000 pa i do preko 100.000 evra, u zavisnosti od dimenzija i načina montaža.
Ukoliko nemate nameru da bazen koristite u hladnijem delu godine, svakako je najbolji izbor spoljni bazen, dok je izgradnja zatvorenog bazena idealno rešenje za korišćenje tokom cele godine.

Sa minimalnim budžetom, na tržištu se mogu naći različite varijante montažnih sistema. Cene gumeno-plastičnih bazena kreću se u rasponu od 100 do 2.000 evra. Oni se montiraju za nekoliko sati, a mogu se kupiti u prodavnicama kućne opreme. Instalacija podrazumeva metalnu ramovsku konstrukciju koja se postavlja na ravnu stabilnu podlogu, nakon spajanja stavlja se PVC korito i bazen je spreman za upotrebu. Nakon završene sezone, svi delovi se mogu spakovati i odložiti na sigurno mesto.

Za poliesterske bazene cene su u rasponu od 15.000 do 45.000 evra u zavisnosti od proizvođača i dimenzija. Potreban je samo iskop, betonska i šljunkovita podloga. Postavi se bazen i razvuku se instalacije. Potrebno je i da se betonira spoljna košuljica. Čitava instalacija je gotova za nekoliko dana.

Ukoliko imate veći budžet na raspolaganju, duže vreme za izvođenje radova, ali želite da sami odaberete tip bazena, oblik, veličinu, kao i unutrašnji mozaik - betonski bazeni su pravo rešenje. U pogledu filtracije vode mogu biti skimerski i prelivni.Skimeri su elementi u bazenu koji se montiraju ispod ivice bazena, na rubu vodene površine i kroz njih ulazi voda, kreće se do filtera i tu se prečišćava. Prelivni bazeni su do samog vrha ispunjeni vodom, a na horizontalnoj površini imaju ugrađene prelivne rešetke ispod kojih se nalaze prelivni kanali kojima se voda odvodi do filtera i pumpi. Ovakvi bazeni su najlepši, ali i najkompleksniji jer je za realizaciju potreban i dodatni prostor gde će se voda prečišćavati i vraćati nazad u bazen. Na cenu izgradnje betonskih bazena utiču razni faktori, počev od dimenzije, terena, oblika i opreme. U cenu su uključeni iskop, građevinski radovi, ugradnja betonske tehnike i zatrpavanje. Prosečna dimenzija bazena koji je dužine osam metara, prečnika četiri metara i dubine od 1,35 do 1,5 ne može se sagraditi za iznos manji od 35.000 do 50.000 evra kao minimalna cena.

Procedura u vezi sa izgradnjom bazena razlikuje se u zavisnosti od planirane površine. Prema članu 144. Zakona o planiranju i izgradnji bazena, za površinu do 12 metara i dubinu do jednog metra nije potrebno pribavljanje
LINEARNI

Prelazno rešenje između montažnih i betonskih su "linearni" bazeni. Njihov zid može biti od različitih materijala, ali dovoljno jak da izdrži pritisak vode. Postupak izolacije je brži nego kod betonskih, ali je proces održavanja skuplji. Prosečna cena je od 12.000 do 40.000 evra.
građevinske dozvole. Dok za bazene veće površine, koji imaju status pomoćnih objekata, neophodno je pribaviti rešenje o odobrenju izvođenja radova prema članu 145. Zakona o planiranju i izgradnji.

Prilaže se idejni projekat u skladu sa Zakonom, važeća planska dokumenta zbog definisanja položaja, dimenzija, udaljenosti od drugih objekata.

Pravilnikom o sprovođenju objedinjene procedure elektronskim putem, investitor ili ovlašćeno lice, podnosi zahtev preko Agencije za privredne resurse, nakon čega Odeljenje iz Opštine komunicira sa Republičkim geodetskim zavodom, radi pribavljanja lista nepokretnosti i kopije plana.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda definiše visinu doprinosa za građevinsko zemljište, a visina doprinosa zavisi od zone u kojoj se nalazi navedena parcela.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bazeni kupovina bazena izgradnja bazena građevinske dozvole

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana