Zvanični kurs Evra za dan 05.08.21. :: 117.5600 rsd
Tekst objavljen: 02.01.2019 20:01        


U teoriji moguće, ali u praksi komplikovano, skupo i zahteva mnoštvo „papirologije“, ovako bi se u najkraćem mogla objasniti procedura ugradnje individualnog vodomera za stanove u zgradama. Istraživanje Kamatice pokazalo je da čak i to zavisi od grada do grada.

Koliko košta ugradnja individualnog vodomera u zgradi?

Tako na primer, u Beogradu i Subotici ovo je moguće, dok su nam u Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ iz Novog Sada, objasnili da u njihovom gradu nije moguće da svaki stan u zgradi ima svoj vodomer, jer ne postoje tehnički uslovi da se to izvede.

Vlasnici stanova u Beogradu nezadovoljni visinom računa za vodu koji plaćaju, zahtev za ugradnju individualnog vodomera mogu podneti JKP „ Beogradski vodovod i kanalizacija“, ali je za početak bilo čega potrebno obezbediti saglasnost svih vlasnika stanova u zgradi. A zatim, treba dostaviti i prateća dokumenta o statusu objekta i vlasništvu, kao što su list nepokretnosti, kopija plana parcele sa ucrtanim objektom ukoliko je objekat izgrađen sa građevinskom dozvolom, a uverenje o postupku ozakonjenja i geodetski snimak objekta ukoliko je objekat izgrađen bez odobrenja za izgradnju.

Osim toga, potrebno je napraviti i glavni projekat instalacija vodovoda.

„Individualni vodomer je samo dopunsko sredstvo za merenje utroška vode, pored glavnog vodomera na priključku, koji deli nadležnost u održavanju instalacija vodovoda između korisnika i našeg preduzeća. Ugrađuje se na internoj instalaciji, iza glavnog vodomera na postojećem priključku, zajedničkoj za sve korisnike koji se sa nje snabdevaju“, objasnili su u JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“. Koliko bi cela procedura mogla da košta zavisi od površine stambenog prostora, ali i prečnika individualnog vodomera.

„U praksi, individualni vodomer je uobičajen način obračuna vode za lokale koji se nalaze u okviru stambenih zgrada ili tržnih centara. Kada su u pitanju stanovi, takav pristup je dosta komplikovan. Uglavnom se u stanovima nalazi više vertikalnih cevi za koje bi bilo potrebno više vodomera, a vodomeri bi morali da budu locirani na različitim spratovima i to van stambenog prostora“, kažu u beogradskom vodovodu.

Ukoliko na primer posedujete stan u Beogradu do 100 kvadrata potrebno je da izdvojite novac za:
 • taksu za izdavanje uslova iznosi oko 12.500, 
 • taksu za saglasnost 5.200 dinara i 
 • taksu za ugradnju horizontalnog individualnog vodomera prečnika 15 milimetara, a ona iznosi oko 17.000 dinara.

I potrošačima u Subotici potrebna je saglasnost svih komšija ukoliko žele individualni vodomer. To važi za stare zgrade, u kojima je broj onih stanova koji imaju svoje vodomere minimalan. Sa druge strane, u novoizgrađenim zgradama, koje snabdevaju vodom preko zajedničkog, glavnog, obavezna je ugradnja individualnog vodomera.

„Zahtev za ugradnju individualnog vodomera podnosi se kod nas i besplatno je. Zatim, mi imamo rok od 15 dana da odlučimo o podnetom zahtevu. Naravno, potrebno je priložiti i prateće dokumente, kao što su projekat unutrašnjih instalacija, pisana saglasnost stanara...

Sve troškove oko održavanja, popravke i zakonske zamene individualnog vodomera snosi korisnik“, kažu u JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Subotice.

Kako kažu u vodovodima, prosečna mesečna potrošnja po članu domaćinstva je pet kubnih litara vode. Praksa je pokazala da veliki broj domaćinstava dobija račun za veću potrošnju. Najčešći razlozi za uvećane račune u zgradama jesu neprijavljeni stanari i havarije na unutrašnjim instalacijama, tvrde u preduzećima koja upravljaju vodama i dodaju da je pronalaženje kvara na tim instalacijama obaveza stanara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

 1. User image
  Bane 19.07.2018 12:23

  Ovo je normalno za ocekivati. I bice tako dok se potpuno ne rascisti sa kolektivnom odgovornoscu, i ostatkom nekadasnjeg sistema gde su JP apsolutni monopolisti. Gledao sam u Holandiji. Vodomer u svakom stanu stare (i nove) zgrade, u kupatilu ili malom toaletu. Krajem januara u sanducetu formular da vlasnik upise stanje na vodomeru, i ubaci isti u postu. Pocetkom marta stize obracun potrosene vode, sa stanjem prethodne uplate i razlikom za doplatu. Inspekcija dolazi po potrebi, u tom stanu u 5 god. jednom. Prosto, jednostavno, i posteno. Zasto ne moze tako i kod nas?

 2. User image
  Bane 19.07.2018 12:43

  "CELA PROCEDURA". Zakomplikovano sa ciljem odustajanja od ugradnje. Vidi se iz informacije o 5 m3 po clanu. Individualno merilo znaci da vise nema muljanja sa kolicinom. U stanu je sve preko 2,5m3 po clanu preterano. Price o curenju su izmisljene za dovodjenje potrosaca u zabludu. U mom slucaju, posle pretnje krivicnom prijavom, i to pred sudijom, su postavili nov vodomer DN80. Po novom, potrosnja oko 2m3 po clanu. Na starom, od 5 do 7. I sve lepo bese dok ne zamenise elektronskim, pre neku godinu. Po njemu, 4 do 5. I detetu je jasno sta rade, i to uz blagoslov. Ja vise nemam volje za muke sa njima.

 3. User image
  Jan 17.01.2019 10:22

  32 god.sam stanovao u privatnoj zgradi i trošio 2 m3 po članu domaćinstva,merim potrošnju u selu na vodomeru,slikam,svuda gde pitam potrošnja je do 3 m3 vode mesečno.Preselio sam se na N.Beograd u stambenu zgradu sa 8 spratova i sad mi dolazi 8 m3 po članu.Tvrdim da je to nemoguće potrošiti i da je pljačka ali kako to DOKAZATI.40 godina sam radio na brodu i znam u litar koliko se troši voda po članu.Kome se žaliti?Pozdrav

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vodomer individualni vodomeri ugradnja vodomera Vodovod i kanalizacija istraživanja kamatica kamatica beogradski vodovod

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana