Tekst objavljen: 01.01.2018 11:32        


Za robu kupljenu preko interneta čija je vrednost veća od 50 evra plaća se i carina i PDV, dok pošiljke koje su koštale manje od tog iznosa podležu samo naplati PDV-a u iznosu od 20 odsto, saopštila je Uprava carine.

Koliko koštaju cipele naručene preko interneta?

Napominju da se sva roba, koja se naručuje onlajn, carini po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 odsto na utvrđenu carinsku osnovicu.Na sajtu Uprave carina dati su i primeri. Recimo, ako cipele koštaju 80 evra, a transport 10 evra, carinska vrednost robe biće 90 evra.

Na taj iznos obračunava se carinska stopa od 10 odsto, što je devet evra. Osnovica za plaćanje PDV-a biće, dakle, 99 evra. Porez, u iznosu od 20 evra, u ovom konkretnom slučaju iznosiće 19,8 evra. Kupca će, na kraju, cipele poručene preko interneta koštati dodatnih 28,8 evra (u dinarima po zvaničnom kursu NBS).

Ali potpuno drugačija računica je u slučaju da je, recimo, naručio pantalone za 40 evra i transport platio dodatnih 10 evra. Kako iznos ne prelazi graničnih 50 evra, neće platiti carinu već samo 20 odsto poreza na osnovicu u vrednosti pantalona, što je osam evra. Za knjigu plaćenu pet evra porez će koštati svega jedan evro.

Međutim problem je što u 90 odsto slučajeva pošiljke kupljene preko interneta dolaze bez prateće fakture na osnovu koje bi mogla da se ustanovi vrednost robe. Najčešće je reč o porudžbinama iz Kine i Amerike, čija vrednost navodno ne prelazi 50 dolara.

Gotovo uvek je naznačeno da je reč o poklonu pa samim tim i ne postoji faktura. U tim slučajevima roba se procenjuje na osnovu carinskih propisa na osnovu nekoliko utvrđenih metoda. Jedna od njih je i upoređivanje vrednosti iste ili slične robe koja je uvezena u Srbiju u približno isto vreme.Interesantno je da se na akciznu robu poručenu poštom (cigarilosi, cigarete, duvan) plaća i akciza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cipele internet kupovina preko interneta carina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana