Tekst objavljen: 23.10.2015 14:44        


Komisija za zaštitu konkurencije je "duboko zabrinuta" zbog pojedinih odredbi Predloga zakona o ulaganjima.

Komisija "duboko zabrinuta" zbog zakona o ulaganjima

Komisija navodi da bi primena pojedinih odredbi tog zakona mogla da ugrozi ili čak i onemoguće sprovođenje njenih nadležnosti. Skupština Srbije završila je raspravu o Predlogu zakona o ulaganjima i ostaje da poslanici zakon izglasaju.

Komisija za zaštitu konkurencije je na sajtu objavila da je na sopstvenu inicijativu uputila Odboru za privredu Skupštine Srbije mišljenje na Predlog Zakona o ulaganjima i ukazuje na moguće ugrožavanje i onemogućavanje nadležnosti Komisije, što bi za posledicu imalo negativne efekte na sprovođenje Zakona ali i na interese ulagača.

Komisija je istakla da su Zakonom o zaštiti konkurencije utvrđeni rokove u kojima je Komisija dužna da postupa i oni se ne mogu menjati ni zakonom o ulaganjima ni bilo kojim drugim zakonom.

Kako je ocenjeno, primena odredbe Predloga zakona o ulaganjima, koja Komisija nalaže hitnost u postupanju po zahtevima ulagača, značila bi povredu Zakona o zaštiti konkurencije, koji je "leks specijalis", ali bi mogla i da ugrozi kvalitet postupaka koje vodi Komisija.

"Svi učesnici na tržištu, posebno kada je u pitanju materija prava konkurencije i njene zaštite, moraju da imaju obezbeđeno pravo na jednak tretman pred Komisijom, jer bi u suprotom bili ugroženi ne samo ciljevi Zakona o ulaganjima, već i ciljevi Zakona o ulaganjima", upozorio je Savet Komisije za zaštitu konkurencije.

Komisija je uložila amandman i na odredbe Predloga zakona o ulaganjima kojima se budućoj Razvojnoj agenciji Srbije daju ovlašćenja da preduzima mere ako ulagač nije zadovoljan postupanjem Komisije.

Od primene te odredbe su izuzeti postupci za koje je nadležna Narodna banka Srbije, pa Komisija traži takvo uzuzeće i za postupke koje ona vodi.

Komisija smatra da svi ulagači treba da imaju isti tretman kako ne bi napuštali tržište Srbije zbog toga što su njihova prava ugrožena ili "manje vredna".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
komisija Zakonom o zaštiti konkurencije novi zakon o ulaganju konkurencija nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana