Tekst objavljen: 23.12.2018 14:24        


Nakon gotovo godinu dana otkako je bio zacrtan prvi rok za registraciju stambenih zajednica, Zakon o stanovanju konačno je dao rezultate, pa je oko 95 odsto zgrada evidentirano u registru.

Komšija upravnik u dve trećine zgrada

Iako su u početku stanari izbegavali da preuzmu dužnost upravnika, komšija-upravitelja je dve trećine, dok ostatak višespratnica drže profesionalci. Međutim, osim pomaka u vidu evidencije, još se radi na usklađivanju želja stanara i obaveza upravnika, kao i uvođenja reda u višespratnice.

Uprkos tome, što su svi zakonski rokovi probijeni, stanarima se donedavno gledalo kroz prste, pa im je ostavljeno dovoljno vremena da se sami organizuju i registruju. Prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u Srbiji je registrovano 40.888 zajednica, dok je u Beogradu 19.845.

NOVI SAD

Najbolji rezultati profesionalnog upravljanja, prema podacima Udruženja profesionalnih upravnika Srbije, zabeleženi su u Novom Sadu, jer je i ranije bila razvijena ova delatnost. - Kada je reč o unutrašnjosti, u Čačku se od uvođenja zakona, brzo razvio ovaj posao, pa je vidljiv pomak - kažu u udruženju.

- Procenjuje se da oko pet odsto nije još upisano - objašnjavaju u ministarstvu. - Međutim, teško je precizno proceniti tačan broj, jer je moguće registrovati stambenu zajednicu u nekoj zgradi sa više ulaza. Potrebno je da se u saradnji sa Privrednom komorom sprovede anketa.

Zbog većeg obima posla predsednika skupštine stanara u odnosu na ranije, u prvi mah, građani se nisu olako odlučivali da preuzmu upravljanje zgradom. S obzirom na to da im se pokazalo kao isplativija varijanta, a upravnik-komšija je dostupniji jer ima samo jednu zgradu o kojoj brine, u 27.987 objekata ovaj posao radi neko iz redova stanara.

- U 13.152 stambene zajednice postavljeni su profesionalni upravnici - navode u ministarstvu. - Ukupno ima 834 upravnika sa licencom, što znači da bi u proseku jedan upravnik trebalo da upravlja u 16 stambenih zajednica. Međutim, u manjim gradovima, koji nemaju profesionalnog upravnika sa sedištem u svom mestu, moraju da traže profesionalce u drugim, većim.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Iako na papiru postoje, u mnogim zgradama upravnici ne obavljaju svoj posao kako treba, pa u tehničkom i bezbednosnom smislu nije bilo poboljšanja. Takođe, nesaradnja između stanara i upravnika zabeležena je u mnogim slučajeva.

- U manjim gradovima veliki je problem sa tekućim održavanjem, pa tu nije vidljivo mnogo pomaka - kažu u Udruženju profesionalnih upravnika Srbije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stambena zajednica stanari upravnik zgrade posao upravnika komsija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana