Tekst objavljen: 07.01.2018 17:29        


Vlasnici stanova koji su dosad volonterski kao predsednici kućnih saveta brinuli o zgradi sada traže nadoknadu. U Ministarstvu građevinarstva kažu da novi zakon ne predviđa obavezu plaćanja upravnika, ali je i ne zabranjuje.

Komšije neće da upravljaju za džabe

Uvođenjem profesionalnih upravnika, u mnogim zgradama je nastao još veći raskol, jer ni komšije koje su godinama volonterski bile predsednici kućnih saveta taj posao više neće da rade za džabe. U mnogim zgradama su uveli obavezno plaćanje i za upravnike iz redova stanara. Razlika je uglavnom to što je komšijska tarifa malo niža nego kod profesionalca i, u zavisnosti od dela naselja i grada, iznosi od 150 do 400 dinara. Upravnici za angažovanje u slobodno vreme traže određenu nadoknadu, s obzirom na to da će u skladu s novim Zakonom o stanovanju imati mnogo više obaveza.

PLAĆANJE PO DOGOVORU

Visina naknade koju bi vlasnici posebnih delova plaćali upravniku ne mora biti usklađena sa iznosima koje propisuju jedinice lokalne samouprave. U resornom ministarstvu kažu da stanari odlučuju koliko će platiti svom upravniku, odnosno komšiji, za rad i trud.


Dragoljub Ranđelović, iz niškog Udruženog pokreta slobodnih stanara, kaže da je deset godina bio predsednik skupštine stanara i da nikad nije tražio nadoknadu za svoj rad.

- Ranije su u nekim zgradama samo blagajnici simbolično naplaćivali svoje usluge, a predsednici zgrada nisu - kaže Ranđelović.

- Prema novom zakonu, ove dve funkcije su objedinjene. U našoj zgradi, na primer, komšinica koja je izabrana dobijaće 150 dinara po stanu. Ona će obavljati obe uloge.

Ranđelović kaže da ranije nije bilo lako naći nekog ko će menjati sijalice i voditi računa o zgradi, ali da je u Nišu interesovanje za upravljanje znatno poraslo od kada je otvorena mogućnost da se i komšijama ova usluga plati.

Vlasnici stanova u višespratnici u beogradskom naselju Medaković još nisu izabrali upravnika, ali su se dogovorili da će ga plaćati po 400 dinara.

- Niko od komšija nije pravio problem i svi su pristali da plaćaju - kaže Silvija G. - Kod određivanja cene smo se rukovodili prosečnom tarifom profesionalnih upravnika koji rade u Beogradu. Smatramo da komšije imaju čak i veću odgovornost i više obaveza od profesionalnih upravnika, jer žive u zgradi i stalno su dostupni.

U Ministarstvu građevinarstva kažu da novi zakon ne predviđa obavezu plaćanja upravnika, ali je ni ne zabranjuje.

- Svakako, ako je volja stanara da izdvoje naknadu za rad svog komšije, jer radi za dobrobit svih, trebalo bi da zaključe ugovor o delu ili neki drugi ugovor koji bi pružio osnov da se na zakonit način obavi plaćanje - objašnjavaju u resornom ministarstvu.

- U slučaju da skupština stambene zajednice odluči da će upravnik za svoj rad primati novčanu naknadu, treba da odredi i njenu visinu.

U Ministarstvu napominju da plaćanje upravnika iz redova stanara može biti regulisano i posebnim pravilima vlasnika. Taj akt se usvaja jednoglasno, od strane svih vlasnika posebnih delova, a njime se uređuju međusobni odnosi, prava i obaveze u pogledu upravljanja i održavanja zgrade.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Laki 19.12.2017 20:59

    Ako ne mogu da se dogovore neka placaju profesionalne firme(derikoze).

  2. User image
    miodrag 07.01.2018 20:20

    Neka država natera one koji neplaćaju račune i svi problemi biće rešeni. Ovako igramo se žmurke. Ljudi ne plaćaju struju, a kamoli da će plaćati Upravnika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
održavanje zgrade upravnik zgrade naknada upravnika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana