Tekst objavljen: 22.11.2016 12:01        


Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković očekuje da će Kineska banka, posle dobijanja preliminarne dozvole za rad, obaviti sve proceduralne poslove da bi krajem godine dobila konačnu dozvolu za rad i počela sa poslovanjem na lokaciji na Novom Beogradu. 

Konačna dozvola za rad Kineskoj banci do kraja godine

"Ponosna sam što nam jedna od pet najvećih banaka u svetu dolazi u Srbiju, a o tome o kakvoj je banci reč i kakava je saradnja sa NBS govori i kratkoća vremena u kom je data preliminarna dozvola, jer je od prvog pitanja postavljenog u februaru mesecu dokumentacija podneta već u junu", izjavila je Tabaković na konferenciji za medije.

Podsetila je da je namera te banke da joj Srbija bude centar ne samo za Balkan, već i za istočnu i zapadnu Evropu.

Na novinarsko pitanje o visini javnog duga, guverner je navela da je javni dug centralne države na kraju septembra bio 24,1 milijardu evra, i da je njegovo učešće u projektovanom bruto domaćem proizvodu bilo 70,8 procenata, naspram 74,7 odsto na kraju 2015. godine.

"Pad udela javnog duga u BDP-u od početka godine rezultat je smanjenja unutrašnjeg duga za 417 miliona evra i smanjenja spoljnog dela javnog duga za 238,2 miliona evra, ali i većeg nominalnog BDP-a u ovoj godini", precizirala je.

Polazeći od sadašnjeg nivoa javnog duga, projekcije fiskalnog deficita od 2,1 odsto BDP-a i projekcije privrednog rasta NBS od 2,7 odsto, centralna banka očekuje, dodala je Tabaković, da će se uz ostvarenje ostalih makroekonomskih pretpostavki udeo javnog duga u BDP-u krajem 2016. spustiti ispod 74 procenta.

"Takvu projekciju ima i Međunarodni monetarni fond, a slična je i projekcija Fiskalnog saveta", navela je guverner.

Tabaković je takođe ocenila da povećanje plata i penzija ni u kom slučaju neće dovesti u pitanje fiskalnu konsolidaciju, ali će pomoći rast BDP-a podstičući privatnu privatnu potrošnju koja će, kako se očekuje, realno biti povećana u narednoj godini za 1,4 procenta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MMF nbs jorgovanka tabaković banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana