Tekst objavljen: 02.01.2017 17:56        


Banke u Srbiji i bukvalno se otimaju za svakog klijenta i u toj borbi ne biraju sredstva da bi pobedile konkurenciju.

Konkurencija dovela do borbe među bankarima za klijente

Na svakom koraku su reklame i primamljivi slogani: "Vaša kućica, vaša slobodica", "Kreditna kartica koja otvara vrata svuda u svetu", "Nepristojno niska kamata", "Moj stan iz snova", "Sve probleme mogu da rešim"...

Analitičari naglašavaju da ovakvo ponašanje banaka ne čudi jer je opala kupovna moć građana pa tako i potreba za bilo kojom vrstom bankarske pozajmice. Ekonomista Mlađen Kovačević ističe da banke čine sve što je u njihovoj moći da privuku što više ljudi.

Banke u Srbiji i dalje imaju visoke kamate u odnosu na okruženje. Takođe, naplaćuju sve što mogu kada odobravaju pozajmicu, kaže Mlađen Kovačević, ekonomista .

- Građani su još od devedesetih godina izgubili poverenje u banke pa one sada pokušavaju da ih privole sebi. Ipak, banke u Srbiji i dalje imaju visoke kamate u odnosu na okruženje. Takođe, naplaćuju sve što mogu kada odobravaju pozajmicu. Zato treba biti oprezan, videti koji su skriveni trošovi i pažljivo pročitati svaki ugovor - savetuje Kovačević.

Pljušte ponude

Koliko je svakoj banci stalo da, ne samo dobije nove klijente već i zadrži stare koji su se pokazali kao redovne platiše, pokazuje primer Velibora Perovića.

Ovaj Beograđanin ima stambeni kredit u evrima u jednoj od vodećih banaka na našem tržištu. Kamata koju plaća od kada je uzeo kredit iznosi 4,7 odsto godišnje. U drugoj banci nude mu refinansiranje tog kredita i to po kamati od 3,1 odsto.

- Sada se u mojoj banci, u kojoj sam i uzeo kredit, premišljaju da mi daju još povoljniju kamatu. Očigledno neće da izgube dobrog klijenta, a neko ko redovno otplaćuje stambeni kredit to sigurno jeste - priča Perović.

Ukidaju se naknade

Takođe, da bi privukle potencijalne korisnike svojih usluga, banke nude kredite bez naknade za obradu, pa čak i bez prenosa zarade. Kada se radi o dozvoljenom minusu po tekućem računu, banke su postale manje rigorozne. Tako su sada produžile rok za korišćenje dozvoljenog minusa na dve godine ili ga

Bankari spustili kriterijume

Sami bankari očekuju da će niže kamate u predstojećem periodu stimulisati kreditnu tražnju.

- To bi trebalo da dovede do rasta potrošnje i investicionog ulaganja. Činjenica je da banke na sve načine, pa čak i popriličnim snižavanjem svojih kriterijuma, žele da privuku klijente - priznaju u jednoj od vodećih banaka u Srbiji.
odobravaju čim legne prva plata, a pojedine banke podigle su limit na čak dve mesečne zarade.

Kada se radi o kreditnim karticama, one vlasniku donose brojne popuste, prilikom kupovine odeće, obuće, nameštaja, putovanja, knjiga, lekarskih pregleda…

Ipak, i usluge banaka su konačno povoljnije jer su kamate niže. Koliko su povoljniji stambeni krediti u evrima pokazuje to da su pre krize 2008. kamate iznosile i do 10 odsto, da bi sada pale na oko tri odsto. Pojedine banke nude efektivnu kamatnu stopu od 3,4 odsto, pa čak i fiksnu kamatu za stambeni kredit indeksiran u evrima. I dinarski keš krediti takođe nikad nisu bili jeftiniji jer se mogu naći po kamati od 4,95 odsto godišnje. Ovakve pozajmice su uglavnom kratkoročne, dok kamatne stope gotovinskih kredita na duži period prelaze 10 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dobri klijenti banke kamate klijenti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana