Tekst objavljen: 26.01.2016 14:22        


Mladi naučnici i naučnice, zaposleni u naučnim ustanovama u Srbiji, koji su doktorirali nakon 1. januara 2009. godine, mogu biti kandidati za pet stipendija u vrednosti od po 600.000 dinara u okviru nacionalnog konkursa "Pokreni se za nauku".

Konkurs za pet stipendija za mlade naučnike

Stipendije su namenjene za naučne radove u oblasti medicine, farmacije, biologije, hemije, kao i multidisciplinarna istraživanja u tim oblastima.

Dodeljuje ih Centar za razvoj liderstva uz podršku kompanije Filip Moris sa željom da motiviše naučnike da istraživanja sprovode u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Prema podacima Srpske akademije nauka i umetnosti, na 1.000 stanovnika, Srbija ima jednog doktora nauka, a svaki od oko 13.000 istraživača, koliko ih je danas u Srbiji, može da pruži veliki doprinos društvenom, ekonomskom i naučnom razvoju zemlje.

Iako Srbija za nauku izdvaja tek 0,3 procenta bruto domaćeg proizvoda, dok je evropski prosek dva odsto, nove generacije naučnih radnika iz Srbije kontinuirano ostvaruju zapažene rezultate u međunarodnim okvirima, navedeno je.

Upravo iz tih razloga, partnerstva sa korporativnim sektorom, kao što je slučaj sa projektom "Pokreni se za nauku", dodatno dobijaju na značaju, navodi se u saopštenju i dodaje da su programi podrške nauci i naučnicima od izuzetnog značaja za mlade koji žele da ostanu u zemlji i naučnim istraživanjem nastave da ostvaruju zavidne rezultate.

Svojim radom oni će doprineti napretku i razvoju matične sredine, čime će samo društvo napredovati, piše u saopštenju.

Ako je kvalitetna edukacija osnov, onda su programi poput "Pokreni se za nauku" neophodna nadogradnja za postizanje još boljih rezultata mladih naučnika u Srbiji, izjavio je kardiolog beogradskog Urgentnog centra i član komisije koja će doneti odluku o izboru stipendista Predrag Mitrović.

Mitrović je i sam imao zapaženo istraživanje o uticaju muzikoterapije na lečenje srčanih oboljenja, koje je obuhvatilo 700 pacijenata, a na njemu zasnovan naučni rad proglašen je za najbolji na Međunarodnom kongresu kardiologa 2009. u Barseloni, u konkurenciji dve i po hiljade studija.

Ljubica Maksimović iz Centra za razvoj liderstva, partnerske organizacije kompanije Filip Moris rekla je da je cilj da se programom pruži podrška mladim, talentovanim i perspektivnim naučnicima u Srbiji u realizaciji njihovih naučnih ideja i postizanju nezavisnosti u naučno-istraživačkom radu.

Do sada je u okviru programa "Pokreni se za budućnost" i "Pokreni se za posao", Filip Moris dodelio 354 stipendije, 490 startup donacija i realizovao 89 projekata koji su doprineli razvoju lokalnih zajednica i društva u celini.

Konkurs za stipendije Programa "Pokreni se za nauku" traje do 1. marta, a sve informacije i prijavni formulari dostupni su na sajtu www.pokrenisezanauku.rs.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
konkurs za stipendije mladi naučnici pokreni se za nauku

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana