Tekst objavljen: 20.04.2016 13:48        


Dva javna poziva za dodelu kreditnih i bespovratnih sredstava početnicima u poslovanju, sa ukupnim fondom od 600 miliona dinara, raspisana su danas u cilju pružanja podrške osnivanju novih preduzeća, podsticanja zapošljavanja i održivog i sveobuhvatnog razvoja.  

Konkursi za početnike u biznisu, fond 600 miliona RSD

Reč je o dva programa koji se realizuju u okviru Godine preduzetništva i koje Ministarstvo privrede sprovodi sa Fondom za razvoj i Razvojnom agencijom Srbije, saopšteno je danas iz tog Ministarstva.

Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju koji se realizuje sa Fondom za razvoj predstavlja kombinaciju 30 odsto bespovratnih sredstava i 70 procenata povoljnih kredita Fonda.

Za njegovu realizaciju Ministarstvo privrede je opredelilo 150 miliona dinara za dodelu bespovratnih sredstava, dok je Fond za razvoj za kreditiranje preduzeća i preduzetnika opredelio 350 miliona dinara.

Za sredstva po ovom programu mogu aplicirati nezaposlena lica, postojeći preduzetnici, mikro i mala preduzeća, koja su registrovani u APR-u, najranije u godini koja prethodi godini podnošenja zahteva.

Sredstva se mogu koristiti za nabavku opreme, dogradnju, rekonstrukciju, opremanje, adaptaciju ili sanaciju poslovnog ili proizvodnog prostora, kao i za nabavku trajnih obrtnih sredstava koja mogu da učestvuju najviše do 20 odsto u strukturi ukupnog ulaganja.

Krediti Fonda se odobravaju sa rokom otplate do pet godina, u okviru koga je grejs period do jedne godine. Kamatna stopa je 1,5 odsto godišnje uz garanciju banke i 3,0 procenta godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja - različite vrste hipoteka, ugovorno jemstvo, menica i sl.

Projekat podrške početnicima za započinjanje posla - start-up koji realizuje Razvojna agencija Srbije okrenut je mladima, ženama, osobama sa invaliditetom, onima koji su ostali bez posla u procesu privatizacije ili su iz devastiranih područja.

Ovim programom osetljivijim ciljnim grupama omogućava se da konkurišu svojom idejom, prođu obuke za započinjanje biznisa i izradu biznis plana. Najbolje poslovne ideje dobiće bespovratnu pomoć i mentoring u ranoj fazi razvoja, kada su i najosetljiviji.

Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju ovog projekta iznose 100 miliona dinara.
Detaljnije informacije o uslovima javnih poziva mogu se videti na internet prezentacijama Ministarstva privrede "http://www.privreda.gov.rs", Fonda za razvoj "http://www.fondzarazvoj.gov.rs/", Razvojne agencije Srbije "http://ras.gov.rs/sr" i Godine preduzetništva "http://godinapreduzetnistva.rs/".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
godina preduzetništva ministarstvo pravde fond za razvoj biznis početni kapital

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana