EUR 117,57 USD 108,20 CHF 111,31

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 10.04.20. :: 117.5894 rsd

Tekst objavljen: 26.02.2020 11:55        


Ekonomska šteta od koronavirusa porasla je za 500 miliona dolara nakon što su firme Dijadžio i Danone upozorile da će epidemija smanjiti prodaju pića u Kini

Korona udarila i na viski

Dijadžio, proizvođač viskija Džoni Voker, rekao je da će koronavirus ove godine smanjiti prodaju za čak 422 miliona dolara nakon zatvaranja barova i restorana u mnogim delovima Kine.

Kompanija Danone rekla je da će doći do zaustavljanja rasta prodaje iz prvog kvartala.

Izvršni direktor Hermesa, francuskog proizvođača luksuzne robe Akel Dumas rekao je da je prerano prognozirati kada će se kinesko tržište oporaviti jer će širenje koronavirusna uticati na kupovinu luksuznih proizvoda u zemlji.

Francuska kompanija zatvorila je 11 prodavnica u Kini, ali je ponovo otvorila sedam prodajnih mesta. Desetine kompanija upozorile su na sve veći ekonomski uticaj virusa.

Dok se virus širi izvan Kine, utiče i na prodaju u zemljama poput Južne Koreje i Japana, rekli su iz kompanije Dijadžio.

Dodali su da je teško proceniti koliko će pad trajati, mada očekuju da će se potrošnja postepeno poboljšati i vratiti na normalne nivoe krajem fiskalne godine, koja traje do juna.

Danone je smanjio cilj prodaje za ovu godinu na rast od dva do četiri odsto.

Iz kompanije Hermes su naveli da vide potencijal da stvari budu poboljšane, mada je, kažu, teško reći kada.

"Prerano je reći da se stvari vraćaju u normalu", rekao je izvršni direktor Dumas. "U procesu smo ponovnog otvaranja", zaključio je.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prodaja viskija danone dijadžio džoni voker korona virus viski kina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana