Tekst objavljen: 09.07.2019 15:55        


"Folksvagen" ove sedmice obustavlja proizvodnju poslednje verzije modela "buba" u svojoj fabrici u meksičkoj Puebli

Kraj posle 80 godina: Čuvena "buba" sutra odlazi u istoriju...

To će označiti kraj puta za vozilo koji je bilo simbol mnogih stvari tokom svoje osamdesetogodišnje istorije, od 1938. godine.

Ovaj automobil bio je deo najmračnijih trenutaka Nemačke i nikada realizovanog nacističkog projekta, a potom simbol nemačke ekonomske posleratne obnove i uspona srednje klase.

"Buba" je bila primer globalizacije, pošto je prodavana svuda i postala je prepoznatljiva širom sveta, a u SAD je tokom šezdesetih bila amblem kontrakulture.

Iznad svega, ovaj automobil ostaje prepoznatljiv u istoriji dizajna, poput boce "koka-kole", preneo je AP.

Originalni dizajn je delo austrijskog inženjera Ferdinanda Poršea, koji je bio angažovan da realizuje projekat diktatora Adolfa Hitlera o "narodnom automobilu", po ugledu na "ford model t" u Americi.

"Folksvagenova" fabrika je 1949. godine, pod nadzorom britanskih okupacionih snaga, preneta u vlasništvo nemačke vlade i pokrajine Donja Saksonija, koja je i danas delimični vlasnik kompanije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Do 1955. godine proizvedena je milionita "buba" u Volfsburgu. Najvažnije strano tržište za ovaj model postale su SAD, gde je 1968. godine prodato 563.522 primerka, odnosno 40 odsto godišnje proizvodnje.

Proizvodnja u Volfsburgu okončana je 1978. godine, sa dolaskom novih modela, poput "golfa". "Buba" nije nestala, pošto je njena proizvodnja u Meksiku trajala od 1967. do 2003. godine.

"Nova buba", modernizovana verzija u retro stilu, napravljena na platformi "golfa", stigla je na tržište 1998. godine pod nadzorom direktora "Folksvagena" Ferdinanda Piha, praunuka Ferdinanda Poreša.

Poslednji primerak iz završne serije od 5.961 automobila završiće u muzeju posle ceremonije u Puebli 10. jula, kada će biti obeležen kraj proizvodnje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
automobili Folksvagen automobil buba automobilizam kraj proizvodnje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana