Tekst objavljen: 03.06.2018 11:31        


Izmenama Zakona o porezima na imovinu trebalo bi potvrditi da je obveznik ono lice koje u praksi zapravo i plaća ovaj porez - a to je kupac, predlaže NALED-ov Savez za imovinu i urbanizam, koji je formiran danas kao podrška unapređenju regulative i sprovođenju reformi u ovim oblastima.

Kreće plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava

Porez na prenos apsolutnih prava, podseća se u saopštenju NALED-a, po zakonu je u obavezi da plati prodavac, ali je u 99 odsto slučajeva kupac taj koji zaista izmiruje poresku obavezu prema državi u visini od 2,5 odsto vrednosti nekretnine.

Članovi Saveza smatraju da zato i zakonom treba potvrditi da je obveznik za plaćanje tog poreza državi lice koje to u praksi zaista i čini.

To je samo jedna od tema koju će pred resornim institucijama pokrenuti Savez za imovinu i urbanizam koji je konstituisan kao novo radno telo NALED-a. Savez je okupio 21 člana NALED-a iz redova privrede, lokalnih samouprava, udruženja i javnih institucija.

"Imovina i urbanizam su oblasti u kojima je trenutno najintenzivniji rad na kreiranju regulatornog okvira. Predstoje nam izmene zakona o planiranju i izgradnji, stečaju, izvršenju i obezbeđenju i usaglašavanje sektorskih propisa koji se naslanjaju na novi Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova", kaže Jasmina Radovanović, savetnica za saradnju s privredom u NALED-u i koordinatorka Saveza.

Neophodno je, kako dodaje, i da unapredimo procedure eksproprijacije, urbane i ruralne komasacije, konverzije, restitucije i ozakonjenja objekata kako nerešeni imovinski odnosi ne bi ometali realizaciju investicija i razvoj privrede.

Savez je konstatovao da je urgentno rešavanje procedure podnošenja poreskih prijava za imovinu i prenos apsolutnih prava.Od 1. jula građani i privreda ove prijave podnosiće preko javnih beležnika i uštedeti značajno vreme jer više neće morati da odlaze na šaltere Poreske uprave, lokalne poreske administracije i katastra.

Lokalne samouprave okupljene u Savezu posebno su istakle značaj komasacije (ukrupnjavanja parcela) za razvoj poljoprivrede i kreiranje prilika za privlačenje novih ulaganja. Regulisanje komasacije za njih je značajno jer se posebno u centralnoj Srbiji ovaj postupak retko sprovodi kako zbog komplikovane procedure tako i zbog visokih troškova za gradove i opštine.

Savez za imovinu i urbanizam je peta tematska radna grupa u okviru NALED-a koja okuplja privredu, lokalne samouprave i organizacije zainteresovane za unapređenje zaštite imovine i prava na istoj i definisanje reformi u cilju podsticanja ekonomskog razvoja. U prethodnih četiri godine formirani su i savezi za fer konkurenciju, e-upravu, hranu i poljoprivredu i zdravstvo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina nekretnine prenos apsolutnih prava plaćanje poreza porez na nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana