Tekst objavljen: 14.08.2016 10:00        


Gotovinski krediti se uzimaju najviše tokom leta, a banke znajući za takav trend, sve više nude kamate sa fiksnom ratom, kako bi bolje zaradile.

Kredite sa fiksnom kamatom: Rata ista, a skuplja

Gotovinski krediti se uzimaju najviše tokom leta, a banke znajući za takav trend, sve više nude kamate sa fiksnom ratom, kako bi bolje zaradile. Naime, Narodna banka Srbije konstantno smanjuje referentnu kamatu od koje zavisi cena zajmova u dinarima i tako će biti ubuduće. To znači da će banke nastaviti da obaraju kamate na pozajmice, a banke će manje zarađivati. Zbog toga su mnoge banke građanima ponudile fiksne kamate tokom celog perioda otplate, pod parolom "da ne moraju da brinu da će se svakog meseca menjati iznos obaveza".

Uz to, fiksna kamata na gotovinski kredit je skuplja minimum za jedan odsto od promenljive koja se usklađuje u određenom periodu, na mesec, tri ili šest meseci. Tako na primer fiksna kamata je 13,4 odsto, a varijabilna 12,3 odsto. Ako se klijent opredeli za fiksnu kamatu, svaka rata će mu u narednom periodu biti jednaka, bez obzira na to da li banka smanjuje kamatu na isti kredit.

Ko se odluči za varijabilnu kamatu, ona će se menjati u skladu sa kretanjem na tržištu, odnosno smanjivati. Kako NBS najavljuje da će nastaviti da obara svoju kamatu, to znači da će i belibor, naša kamata od koje zavisi cena kredita, padati, a samim tim i rate.

- Već duže vreme prisutna je tendencija rasta učešća dinarskih u ukupnim kreditima stanovništva - ističu u NBS. - Više od 70 odsto novih kredita stanovništvu je u dinarima, a u slučaju keš kredita, oni su gotovo u potpunosti (99 odsto) u domaćoj valuti.


Rastu pozajmice

Građani su ove godine uzeli oko 10 milijardi dinara više gotovinskih kredita, u odnosu na kraj prošle godine. Tome su najviše doprinele smanjene kamate, koje se sada kreću oko 12 odsto godišnje, tako da su mnogi mogli da sa istom platom refinansiraju postojeće zajmove, da smanje kamate i još uzmu nešto gotovine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
manja referentna kamata nbs keš kredit fiksna kamata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana