Tekst objavljen: 22.08.2014 15:00        


Za tri meseca otkako je na snazi Uredba Vlade o subvencionisanju kamate, privrednicima je odobreno više od 13.000 kredita. Za to su preduzećima na raspolaganju 24 banke. Međutim, potrošena je tek polovina raspoloživih sredstava.

Krediti privrednicima najprodavaniji proizvod

Kada su pre tri meseca za isti sto seli predstavnici države i banaka, poručeno je da bez snažne podrške bankarskog sektora nema zdrave privrede. Recept je viđen u pomoći mikro, malim i srednjim preduzećima. Tako je danas u bankama najprodavaniji proizvod – kredit koji im pomaže.

"Sama situacija u kojoj se nalazimo je osnova za uzimanje kredita za likvidnost, da bi se zadovoljile obaveze prema dobavljačima. Imamo obavezu da materijal koji dolazi za hemodijalizu i transfuziju da poštujemo obaveze prema isporučiocima", rekao je za RTS privrednik Petar Belokapić.

Krediti su dinarski, prevashodno namenjeni malim preduzećima. Rok da se vrate je godina i po. Mirovanje je prvih šest meseci. Država dotira kamatu sa 60 miliona evra i tako privreda dobija 1,2 milijarde evra na raspolaganju.

Bojan Lečić iz Banke "Inteza" rekao je za RTS da je maksimalna kamatna stopa 5,45 na godišnjem nivou, dok konkretna za svakog klijenta zavisi od njegove kreditne sposobnosti, od obima saradnje sa bankom i instrumenata obezbeđenja koja može da ponudi.

Prema njegovim rečima, interesovanje je i dalje veliko, mada nije kao u junu i julu kada je počeo program.

Za sada najveće interesovanje je kod preduzeća koja se bave trgovinom, prerađivačkom industrijom i poljoprivredom.

Ukoliko preduzeće ne može da izmiruje obaveze na vreme, nema sredstva za nabavku robe i repromaterijala, onda može da konkuriše za kredit. Ali, moguće zloupotrebe se kontrolišu.

Direktor Fonda za razvoj Slađana Backović rekla je za RTS da se one čisto namenski odobravaju, da se zna koliko maksimalno može da povuče mali privredni subjekat, a kontrola je i od strane banaka i od strane fonda.

U Srbiji je oko sto hiljada malih i srednjih preduzeća. U njima radi polovina zaposlenih. U EU ih je 20 miliona, čine 99 odsto biznisa i ključni su pokretač razvoja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti uz subvenciju subvencije subvencionisani krediti krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana