Indikativni kurs Evra na dan 22.10.20. :: 117.5850 rsd
Tekst objavljen: 21.08.2016 16:00        


Građani Srbije sve manje koriste kreditne kartice, jer su kamate paprene, iako su i domaća i strana referentna kamata od kojih zavisi cena korišćenja plastičnog novca drastično pale.

Kreditne kartice se manje koriste: "Plastika" preskupa

Tako, banke i dalje naplaćuju kamatu od 22 do 30 odsto godišnje, zavisno da li je u pitanju "dina" ili "visa" i "mastercard".

Ovo je glavni razlog da najveći broj građana radije uzima čekove, pa ih u opticaju imamo 12 miliona komada dok je nivo kreditnih kartica sve manji.

- Od izdatih 1,1 milion kreditnih kartica, aktivna je samo polovina - 536.762 aktivno. Slabu upotrebu plastičnog novca potkrepljuje i činjenica da od 85 milijardi dinara limita, koristi se svega 33,7 milijardi dinara - navode u Centralnoj banci. Inače, svako korišćenje kreditne kartice podrazumeva godišnje održavanje koje iznosi od 1.500 do 3.000 dinara.

Bankari ponavljaju staru priču za visoke kamate na kreditne kartice, kao i za dozvoljeni minus "da su im veliki troškovi, a mala sigurnost naplate". Narodna banka Srbije je još pre dve godine najavila, a nedavno ponovila da će uticati na banke da koriguju kamate na kreditne kartice, kao što je učinila sa cenom dozvoljenog minusa.

1 komentar

  1. User image
    Xxxx 23.08.2016 14:05

    Šta reći, za kamate banaka kada se populaciji koja trenutno čuva sistem, penzionerima, plasiraju keš krediti po stopi od. 14 posto, a svi znamo da je zakonska zatezna kamata trenutno 12 posto. U kojoj to normalnoj državi postoji. A stalno su puna usta kako se brinemo o toj čestitoj strukturi stanovništva. Svaki od njih ima pravo da tuži banku jer primenjuje zelenasku kamatu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nbs građani banke kartice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana