Tekst objavljen: 24.03.2018 11:29        


Podaci sa početka marta pokazuju da privrednici u Srbiji trenutno otplaćuju 1.418,5 milijardi dinara raznih kredita.

Kreditni biro: Privreda se manje zadužuje

Privrednici u Srbiji trenutno otplaćuju 1.418,5 milijardi dinara raznih kredita, što je oko 12 milijardi evra. Ovaj iznos je, prema podacima Kreditnog biroa, početkom marta bio niži u odnosu na kraj prošle godine za 22 milijarde dinara.

- Zabrinjava što se nekoliko meseci unazad, iz meseca u mesec, smanjuje broj kredita koje koristi privreda, što nije dobra tendencija - kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.Dobar pokazatelj je pak što nema povećanja docnje u otplati rata, pa tako firme beleže 11,1 odsto učešća dospelih, a neplaćenih obaveza u ukupnom dugu, a preduzetnici 8,9 odsto. Urednost u plaćanju je mnogo bolja nego što je bila pre tri-četiri godine.

- Međutim, ovo je mnogo lošija situacija u odnosu na 2006, 2007. i 2008. godinu - ukazuje Dugalić. - Dobro je što se poboljšava urednost, smanjuje neurednost, ali nije dobro što je to još uvek visoka stopa docnje u odnosu na ono što smo imali pre desetak godina.

Međutim, tokom protekle godine, prema izveštaju NBS "Trendovi u kreditnoj aktivnosti", krediti privredi su lane, po isključenju efekata deviznog kursa, povećani za 4,3 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
krediti stanovanje krediti privrede zaduženja kreditni biro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana