Tekst objavljen: 12.03.2024 15:55        


Ukoliko dobijete SMS ili "e-mail" poruku u kojoj se od vas traži "ažuriranje" ličnih podataka, zbog navodne isporuke ili isplate, ni u kom slučaju ne otvarajte linkove koji su navedeni u poruci niti na bilo koji način ne stupaju u komunikaciju sa pošiljaocima

Kruži još jedna SMS prevara, a ovaj put su prevaranti baš uporni


Reč je o "fishing" porukama čiji cilj je krađa ličnih i osetljivih podataka u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Ukoliko ste ipak otvorili link u poruci i ostavili svoje lične podatke,o tome odmah obavestite Službu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i Posebno javno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu,upozorio je MUP.

Lične podatke na internetu delite samo u izuzetnim slučajevima i to kada prethodno proverite validnost fizičkih ili pravnih lica koji podatke potražuju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Jedna od poruka koja često stiže, glasi:

"Zbog nedostajuće adrese i netačnog poštanskog broja, vaš paket ne može biti uručen i troškove ponovne dostave snosite sami", piše u poruci u koju smo i mi imali uvid. Naveden je link na kojim navodno treba da se promeni adresa i zatraži nova isporuka. A kao krajnji rok navodi se 12 sati.

Međutim, sugrađanin Miloš koji nam je i poslao primer ovog sms, kliknuo je na link, gde su ga sledeći koraci vodili ka tome da ostavi još ličnih podataka, pa i brojeve platne kartice. Na sreću, nije ispunio sve tražene korake, i ostao bez novca.

Iz „Pošte Srbije“ su takođe više puta su istakli da su se slični pokušaji dešavali i ranije i pozivaju građane da ne nasedaju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mup srbije lični podaci fišing sms prevara

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana