Tekst objavljen: 05.05.2014 16:24        


Predsednik Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke Frederik Kuen izjavio je da nije zadovoljan rezultatima poslovanja iz prošle godine. Banka je na kraju godine zabeležila gubitak, za koji su, kako je objasnio, glavni "krivci" troškovi rizika i visoka rezervisanja.

Kuen: Privreda kriva za slab rezultat Sosijete ženerala

- Jedna smo od prvih banaka koja je finansirala privredu, pa zato i mi trpimo posledice ove situacije - rekao je Kuen za Tanjug i kazao da je teško pitanje šta će se dogoditi u ovoj godini, jer je, kako kaže, okruženje još komplikovano, najviše zbog privrede.

Predsednik IO Sosijete ženeral banke je ocenio da će nivo nenaplativih kredita (NPL) na nivou države nastaviti da raste, dok na nivou te banke smatra da je dostignut maksimum u prvom kvartalu ove godine.

Kuen je, prenosi Tanjug, precizirao da u toj banci građani nemaju značajan udeo loših zajmova, ali je nivo NPL firmi na nivou republike i prelazi 20 odsto ukupnih plasmana.

Upitan šta misli o predlogu premijera Aleksandra Vučića da vlada formira fond kako bi se očistili bilansi banaka od nenaplativih kredita, on je istakao da to mora da bude na dobrovoljnoj bazi, jer situacija u bankama nije ista.

- Ne mogu da zamislim sistem koji prisiljava banke da mu pristupe, jer svaka ima različite rokove dospeća, kolaterale, garancije za kredite... Ali, najbolje je da sačekamo i da vidimo šta će na kraju u praksi da se primeni - rekao je Kuen i dodao da kod nas postoji potreba da se država uhvati u koštac sa NPL-ovima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2013. Srbija bankarsko tržište bankarski sektor banke Societe Generale banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana