Tekst objavljen: 14.02.2019 14:12        


Maloprodaja nameštaja preko interneta dugo je bila slabo prihvaćena, ali su se ljudi vremenom navikli. Globalno tržište nameštaja menja se ubrzano, jer kupcima očigledno više nije važan samo kvalitet, već i brzo onlajn naručivanje, dostava, a pre svega i jeftina usluga montaže.

Kupci više ne žele sami da sklapaju nameštaj

Da sve ide upravo u tom pravcu pokazuje i potez švedske "Ikee” koja se prvi put u svojoj 76-godišnjoj istoriji odlučila na akviziciju američke kompanije za sklapanje nameštaja "Taskrebit” kako bi kupcima ponudila širi spektar usluga i uspešnije se nosila sa konkurencijom.

Kako pišu evropski mediji, trka za onlajn kupcima ključna je za sve kompanije, pa i za "Ikeu”. Inače maloprodaja nameštaja preko interneta dugo je bila slabo prihvaćena, ali su se kupci vremenom navikli, pa se sada glavna borba vodi u sektoru usluga nakon prodaje. Amerika je, inače, sa 14 odsto "Ikeine” ukupne prodaje, drugo najveće tržište ove švedske kompanije posle Nemačke.

Analitičari procenjuju da je u 2017. godini američko tržište nameštaja vredelo 282 milijarde dolara, a da je udeo "Ikee” bio dva odsto, što je nešto niže u odnosu na 2014. godinu, a znatno niže nego na nemačkom tržištu gde ima udeo od 12 odsto.

Internet trgovine koje prodaju samo nameštaj, poput nemačkog "Houm 24”, britanskog "Mejda”, ubrzano rastu. Trgovine poput "Amazona” takođe nude nameštaj, kao i pojedini hipermarketi. "Volmart” je u Americi preko "Hendija” (glavni konkurent "Taskrebita”), počeo da nudi jeftine usluge montaže nameštaja u SAD. Analitičari kažu da svako ko prodaje nameštaj danas ima i uslugu dostave. Kompanije će se u budućnosti, kako se očekuje, razlikovati po tome šta će još kupcima nuditi osim dostave.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Ikea” je postala lider na mnogim tržištima zahvaljujući prodaji nameštaja ljudima koji su bili voljni da putuju do njenih ogromnih marketa izvan grada, dostavi je a potom kupci sami sastavljaju. Kako navode mediji, danas kupci više vole praktičnost onlajn kupovine čak i velikih komada nameštaja koji će im biti dostavljen, a potom i sastavljen u kući.

Zato je ovaj švedski trgovac otišao korak dalje i pružio kupcima ono što traže. Nakon što je ga je "Ikea” preuzela, "Taskrebit” se proširio u 48 američkih gradova. U Velikoj Britaniji se preselio izvan Londona u još 11 gradova, a od skoro je stigao i u Toronto. Ova firma inače posluje tek deceniju, a njihovi majstori, kako navode, sastavili su 545 hiljada komada nameštaja, preselili 340 hiljada domaćinstava i montirali više od 190 hiljada televizora, piše Politika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nameštaj proizvodnja nameštaja kupci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana