Zvanični kurs Evra za dan 29.11.21. :: 117.5814 rsd
Tekst objavljen: 03.01.2018 10:00        


Predsednik Aleksandar Vučić najavio je projekat državne stanogradnje, namenjen prvenstveno pripadnicima vojske, policije, mladim naučnicima i mladim bračnim parovima, koji bi omogućio da kvadrat u Beogradu košta oko 550 evra, a u drugim mestima od 450 do 470.

Kvadrat upola cene, subvencija države i povoljni kredit

Vučić je rekao da bi, “uz pomoć države i lokalne samouprave, kvadrati stana mogli da imaju tu cenu”, i dodao da je za realizaciju potrebno desetak godina, ali da bi prvi rezultati mogli da se vide već za tri godine.

- Za stan od 60 kvadrata trebalo bi da se izdvoji oko 30.000 evra i to tako što bi subvencija države bila 3.000, kupac bi platio 3.000 evra, a onda bi ostatak isplaćivao kroz kredit, uz mesečnu ratu od oko 125 evra u prvih 25 godina i oko 50 evra - u poslednjih pet godina, rekao je Vučić.

Predsednik je, međutim, naglasio da bi uslov za kupovinu ovakvih jeftinih stanova bio da u narednih 15-20 godina mora da se ostane i radi u Srbiji.

On je dodao da bi za oko dva milona kvadrata bilo potrebno oko milijardu evra investicija.

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović kaže da je za tri godine moguće izgraditi dva miliona kvadrata stambenog prostora. Mihajlovićeva je navela za „Blic“ da Vlada Srbije ima novca da podrži masovnu stanogradnju i da bude njen garant.

- Za Vladu ne postoji bolje i mudrije ulaganje od ulaganja u građevinsku industriju i gradnju stanova. Svaki dinar uložen u ovako velike projekte, kakav je izgradnja dva miliona kvadrata za pripadnike vojske, policije, ali i za mlade bračne parove i naučnike, višestruko se vraća i dodatno pokreće našu privredu.

Takse koje se ukidaju u građevinarstvu

 • Ukidanje takse od 31.960 dinara za utvrđivanje da li je idejni projekat usklađen s izvodom iz urbanističkog plana.
 • Ukidanje takse za odobravanje izgradnje objekta u graničnom pojasu.
 • Ukidanje takse za prijem dokumentacije za izgradnju objekta.
 • Ukidanje rešenja za odobravanje izgradnje telekomunikacionih objekata.
 • Ukidanje dažbine za dobijanje potvrde o kontroli temelja građevinskih objekata (1.600 dinara).
 • Ukidanje naplate za odobrenje za upotrebu objekta koju donosi institucija nadležna za poslove telekomunikacija.
 • Ukidanje takse za rešenje kojim se odobrava puštanje objekta u probni rad.


Takvi projekti omogućiće i veliki broj novih radnih mesta ne samo u našim građevinskim kompanijama, već i u oblastima kao što je proizvodnja građevinskog materijala, keramike, nameštaja i ostalih delatnosti, rekla je Mihajlovićeva za „Blic“.

Ministarka je dodala da je neophodno da se u ovaj projekat uključe lokalne samouprave, banke i građevinske kompanije.

- Od dogovora svih tih učesnika zavisiće kako lokacije novih stanova, tako i konačna cena nekretnina, koja mora biti povoljna i dostupna građanima. Vlada danas ima dovoljno novca da pomogne jedan ovako važan projekat, kao i da bude njen garant. Ministarstvo građevinarstva već je uputilo parlamentu predlog o smanjenju nekoliko taksa iz oblasti građevinarstva koje se, u zavisnosti od objekata koji se grade, mere uštedama stotina hiljada dinara, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je opština Obrenovac prva opština koja je dala konkretne planove i ustupila zemljište za izgradnju više od 2.000 kvadrata stambenog prostora za sve pripadnike sektora bezbednosti.

Taksa za upotrebnu dozvolu drastično nižaMinistarstvo građevine je predložilo ukidanje ukupno sedam taksa, što bi donelo uštede od šest odsto vrednosti objekta. Najznačajnija promena je da se taksa za izdavanje upotrebne dozvole više neće tretirati kao parafiskalni namet, što će doprineti i da se smanji broj objekata koji se sada koriste bez tog papira. Ova taksa, prema predlogu Ministarstva, plaćaće se u zavisnosti od vremena potrebnog za obradu zahteva, a ne u fiksnom iznosu od 0,2 odsto na vrednost objekta. Tako će, na primer, taksa za stovarište, umesto dosadašnjih 56.000 dinara, iznositi između 1.800 do 18.000 dinara u zavisnosti od kompleksnosti objekta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

 1. User image
  pera 07.12.2017 19:24

  Kad li će onaj bednik što neradi
  u državnoj instituciji ili nije član SNS doći do tih
  "jevtinih"kvadrata.Idu izbori treba pobediti.
  Koji put treba nasesti na takve prazne priče

 2. User image
  Marko 11.12.2017 10:32

  Pa isto je rekao 2014 godine, pred izbore, i na tome i ostalo...
  Po paroli: "Niko ne moze da vam ispuni ono sto ja mogu da vam obecam"

 3. User image
  Radenko 11.12.2017 14:22

  Uzeću dva komada..........

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
jeftini stanovi jeftiniji krediti država novi stanovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana