Tekst objavljen: 09.07.2016 12:55        


Kompanija Samsung Elektroniks objavila je da je ostvarila najveći operativni profit u više od dve godine, čemu je doprinelo smanjenje troškova i snažna prodaja njegovog najnovijeg smartphona - modela Galaxy S7.

Kvartalni profit Samsunga skočio 17 odsto

Prema proceni južnokorejskog elektronskog giganta, koji je ujedno i vodeći svetski proizvođač mobilnih uređaja, dobit iz poslovanja u periodu april-jun dostigla je 8,1 biliona vona (7,0 milijardi dolara), što je za 17 odsto više u odnosu na 6,9 biliona vona u istom periodu prošle godine, prenosi agencija Frans pres.

To je najveći operativni profit od prvog tromesečja 2014. godine, i nadmašio je prognoze analitičara koji su u anketi "Blumberga" predviđali iznos od 7,4 biliona vona.

Analitičari pripisuju bolje rezultate od očekivanih agresivnom smanjenju troškova kompanije i jakoj prodaji Galaxy S7 - najnovijoj verziji Samsungovog smartphona najviše klase.

"Samsungov ogranak za mobilne uređaje poslovao je dobro zahvaljujući robusnoj prodaji modela S7, kao i reorganizaciji njegovih organizacionih delova za uređaje niže i srednje klase", izjavio je analitičar kompanije NH Investment||Sekjuritis, Piter Li.

On procenjuje da je kompanija prodala više od 16 miliona jedinica Galaxy S7, koji je izbačen na tržište u martu, uoči lansiranja novih uređaja konkurenata, uključujući Apple.

Samsungov posao sa mobilnim uređajima učestvuje sa lavovskim udelom u ukupnoj dobiti firme, koju na tržištu smartphona visoke klase sve više pritiska konkurentski Apple-ov iPhone, a na tržištu niže klase kineski Huawei, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porast prodaje samsung galaxy s7

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana