Tekst objavljen: 29.10.2013 8:30        


Rasprava o predloženom zakonu o legalizaciji završena je u Skupštini i najkasnije do četvrtka ovaj zakon biće po svoj prilici usvojen. Od oko 170 amandmana koje su podneli poslanci, Vlada je prihvatila svega dvadesetak koji neće umnogome promeniti izvorni predlog.

Legalizacija stana od 50 kvadrata koštaće 5.500 evra

Novina je da će lokalne samouprave moći da sklope ugovor sa podnosiocima zahteva za legalizaciju kojim će preuzeti na sebe obavezu prikupljanje sve potrebne dokumentacije, a vlasnik nelegalnog objekta plaća troškove postupka.

Takođe, gradovi i opštine će imati rok od 30 dana da odgovore na zahteve za legalizaciju.

Ko ima pravo na popust
- Vlasnici nelegalnih objekata koji su time rešili stambeno pitanje
- Oni koji su sami finansirali opremanje građevinskog zemljišta (asfaltiranje ulica, uvođenje vode, struje, telefona...)
- Svi koji su učestvovali u mesnom samodoprinosu
- Samohrane majke, invalidi, učesnici rata...
Ono što je izvesno je da će legalizacija divlje izgrađenih kuća, zgrada, poslovnih prostora svakako biti skupa. Koliko će ko morati novca da izdvoji zavisi od grada ili opštine u kojoj žive, kao i od visine nadokanada koje određuju lokalne samouprave.

Jeftinija opcija je upis prava svojine u katastar koja košta oko 100 evra.

Uz to, treba dodati i iznos za porez na imovinu, čija visina takođe zavisi od lokacije i zone. U Kaluđerici je to za kuću od 120 kvadrata 15.000 dinara, dok je u Novom Sadu duplo skuplje.

Potrebna dokumentacija
- Glavni projekat u tri primerka
- Dokaz o pravu korišćenja, svojine ili zakupa parcele
- Potvrde o plaćenoj naknadi za uređenje zemljišta
- Potvrda o izmirenoj administrativnoj taksi
- Dokaz o rešenim imovinsko-pravnim odnosima (ugovor sa skupštinom stanara za objekte koji se nadziđuju, proširuju….)
- Objekti za koje je već podnet zahtev za legalizaciju mogu privremeno da se priključe na komunalnu infrastrukturu
- Što se tiče same legalizacije, ona će za kuću od, recimo, 100 kvadrata ubuduće biti skuplja bar za 1.500 evra. Toliko u proseku za objekat te površine košta izrada glavnog projekta, koji dosad često nije bio obavezan. Cena izrade glavnog projekta se keće od 12 do 30 evra po kvadratu, u zavisnosti od zone u kojoj se gradi – kaže građevinski stručnjak Goran Rodić.

On napominje da je najskuplja stavka u procesu legalizacije naknada za gradsko građevinsko zemljište. U Beogradu ona se kreće od 4.000 do čak 30.000 dinara po kvadratu.

Neke računice su da će legalizacija stana u Beogradu od 50 kvadrata koštati oko 5.500 evra. Taj iznos, kako je predviđeno zakonom, moći će da se plati na mesečne rate, i to do 20 godina.

Neće moći da se legalizuju objekti izgrađeni ili rekonstruisani na klizištu ili močvarnom zemljištu izgrađeni od nekvalitetnih materijala, zatim objekti na površinama javne namene ili zaštićenim dobrima, kao i oni koji su suprotni planskom dokumentu i objekti izgrađeni posle 11. septembra 2009. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
legalizacija stanovanje stanovi nekretnina nekretnine Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana