Tekst objavljen: 21.08.2013 10:00        


Naši turisti letuju na rate, pa odmor koji traje deset dana otplaćuju po deset meseci! Za razliku od ranijih godina kada su naši turisti letovanje plaćali najčešće u dva navrata - kada rezervišu i uoči puta, sada se putovanja plaćaju u ratama i do 60 meseci!

Letujemo deset dana, plaćamo deset meseci

- Ispostavilo se da je polovina naših aranžmana plaćena čekovima, a ostalo, uglavnom, karticom. Zanimljivo je da nismo imali nijedan slučaj kredita uzetog zbog letovanja - potvrđuje Branka Karadžić iz Olimpik travela.

U većini agencija su primetili da sada turisti neuporedivo češće plaćaju na rate, obično čekovima.

Ujedno, radi se o najjeftinijim aranžmanima čija je otplata počela već u proleće, tokom Sajma turizma, pa su mnogi uspeli da usklade i brojne popuste i dugu otplatu. U mnogim agencijama su nudili letovanje na 12 rata, odnosno do Nove godine.

- Na taj način se, praktično, letovanje i ne oseti - kaže Saša Zarić iz Pontea. - Ima onih koji odmah daju keš, ali uglavnom plaćaju na rate. Zanimljivo je da mogućnost plaćanja na rate koriste i oni koji putuju na vikend putovanja po evropskim metropolama.

Ipak, trećina aranžmana se i dalje plaća kešom. Kada se aranžman plati odjednom onda je i najjeftiniji, jer nema zateznih kamata, uračunavanja inflacije i slično.

I dalje je najskuplje plaćati preko sindikata, ali je „administrativna zabrana“ postala sve ređi oblik plaćanja. Ipak, pogrešna je pretpostavka da je reč o skupim aranžmanima, pošto je za letovanje od 2.000 evra nemoguće ispisati čekove.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
letovanje more godišnji odmor odmor kupovina na rate rata plaćanje karticama turistički krediti turisti turizam Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
game pragmatic rtp tinggi game jackpot progresif akun super vip