Tekst objavljen: 28.10.2013 8:30        


U Srbiji se 23 godine trguje nepokretnostima bez ikakvog zakona. Nezvanične su procene da čak 80 odsto ljudi u toj oblasti radi u sivoj zoni, zbog čega država ne uspeva da im naplati porez.

Licence konačno uvode red na tržištu nekretnina

Taj problem će biti rešen tako što će kao agent za nekretnine moći da radi samo onaj ko ima položen stručni ispit i licencu, a agencije za nekretnine moraju da budu registrovane u Ministarstvu trgovine.

- Morate se predstaviti umesto punim imenom i prezimenom, imenom svoje firme koja je registrovana u Ministarstvu. Moraćete da imate poslovni prostor u kome ćete obavljati poslovnu delatnost, ali to neće moći da bude neki kvazi stan ili improvizovana garaža - kaže Aleksandra Kon iz Agencije za nekretnine Alka.

Agencija će imati i obavezu da evidentira i dostavi Ministarstvu svaki ugovor. Kod osiguravajućih kuća agencija će morati da osigurava odgovornost za štetu koju bi mogla da napravi posredovanjem.

- Moguća šteta koju posrednik može da pričini nalogodavcu mora biti definisana uovorom o posredovanju. Ukoliko se ugovor ne ispoštuje u celini nalogodavac može da podnese zahtev za obeštećenje - kaže predsednik Grupacije posrednika u prometu nekretnina PKS Damir Borić.

Zakon o posredovanju u prometu nepokretnosti treba da obezbedi pravnu sigurnost građanima koji kupuju ili prodaju stan. Na sajtu Ministarstva će moći da se proveri da li je agent upisan u registar.

U privrednom registru ima 1.040 agencija za nekretnine. Čini se da će, po usvajanju Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti najviše posla imati tržišna inspekcija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
agenti za nekretnine Srbija stanovi prodaja nekretnine kupovina nekretnine prodaja stana kupovina stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana