Tekst objavljen: 04.08.2014 15:00        


U prvih šest meseci 2014. godine lizing u Srbiji beleži rast, pa je ukupna vrednost novozaključenih ugovora iznosila 141,6 miliona evra, što je povećanje od 3,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Lizing beleži rast: Za prvih šest meseci 141,6 mil. EUR

Na lizing su se najviše finansirala putnička vozila, koja beleže rast od čak 12,6 odsto, pa je ukupna vrednost novozaključenih ugovora iznosila 53,4 miliona evra. Povećanju plasmana lizing industrije najviše su doprineli klijenti koji su i ranije imali sklopljene ugovore sa lizing kućama i koji sada ulaze u proces obnove voznog parka.

Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije, kaže da je ponovno odlučivanje da se kupovina automobila finansira na lizing dokaz konkurentnosti ovog vida finansiranja u odnosu na bankarske kredite, što se ne prepoznaje samo kod kupovine putničkih vozila već i u drugim segmentima finansiranja.

Veliki deo lizing portfolija predstavlja finansiranje putničkih vozila, koja u ukupnoj strukturi lizing ugovora u privih šest meseci 2014. godine zauzimaju 38 odsto dok se komercijalna i teretna vozila zauzimala 31 odsto, mašine i oprema 22 odsto.

Finansiranje nekretnina na lizing u ukupnom portfoliju lizing kompanija bilo je zastupljeno sa devet odsto.

Najveći korisnici lizinga su tradicionalno pravna lica, a na vodećem mestu se nalaze firme koje se bave trgovinom, transportom ili proizvodnom delatnošću.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
auto lizing finansijski lizing lizing automobila lizing Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana