Tekst objavljen: 03.03.2014 16:45        


Više od 230 miliona evra vredni su predmeti koje su lane firme i građani u Srbiji pazarili na lizing. Među njima je najviše vozila, čak 85 odsto. Mašine i oprema čine svega 15 odsto predmeta lizinga, dok je na ovaj način finansirano samo četiri nepokretnosti i tu je, po pravilu, reč o poslovnim prostorima.

Lizing tržište Srbije vredno 1,4 milijarde evra

Podaci Registra finansijskog liziga, pri APR, pokazuju da se upravo firme najviše odlučuju da na ovaj način obnove svoj vozni park ili finansiraju nabavku nove opreme. Za razliku od kredita, kod lizinga nije potrebno nikakvo dodatno obezbeđenje u vidu hipoteke ili zaloga, jer predmet ostaje u vlasništvu lizing kuće sve dok ga korisnik u celosti ne otplati.

Uprkos tome, pišu Novosti, udeo lizinga u ukupnim investicijama u našoj zemlji je svega tri do pet odsto, dok je u razvijenim zemljama bar trostruko veći.

Vrednost svih aktivnih lizing ugovora, a ima ih 38.823, trenutno je 1,43 milijarde evra. Broj novozaključenih ugovora lane je porastao za šest odsto. Podaci Asocijacije pokazuju da je ukupno lizing tržište, uključujući i rent (operativni lizing), uknjižilo 268 miliona evra novih plasmana.

Najzastupljeniji predmet finansiranja bila su putnička vozila sa učešćem od 35 odsto, zatim komercijalna i teretna vozila sa 20 odsto, dok je lizing poljoprivrednih vozila i mašina za samo godinu dana skočio za čak 39 procenata, te je ukupna vrednost sklopljenih ugovora iznosila 25 miliona evra.

Ukupna vrednost finansiranja putničkih vozila iznosila je 94,2 miliona evra. Od toga, pišu Novosti, finansiranje nabavke novih vozila putem lizinga iznosilo je 76,7 miliona evra, dok je finansiranje polovnih vozila iznosilo 17,5 miliona evra.

U ukupnim investicijama u našoj zemlji lizing učestvuje sa tri do pet odsto, dok je njegovo učešće od 10 do 40 odsto u zemljama EU, što ukazuje na veliki potencijal razvoja ove industrije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lizing industrija lizing kompanije lizing Srbija 2013.

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana