Tekst objavljen: 24.04.2014 16:23        


Rezultati prvog kvartala tekuće godine pokazuju da je lizing tržište stabilizovano, kao i da je u ovom periodu finansirano ukupno 2.184 objekata ukupne vrednosti od 56,8 miliona evra.

Lizing: u prvom kvartalu finansirano 56,8 mil. evra

Finansijski lizing je i dalje primarna forma finansiranja sa 1.638 ugovora (75%) i skoro 48,5 miliona evra (85%) uloženih u vozila, opremu i mašine. Vodeći igrači u finansijskom lizingu su VB Leasing, Raiffeisen Leasing i Intesa Leasing.

Ujedno su to kompanije koje jedine imaju tržišno učešće veće od 10%. Na primer, provoplasirani VB Leasing je sklopio 277 ugovora (17%), uz najveće tržišno učešće (14%) i iznos finansiranja od 6,78 miliona, čime se već nekoliko kvartala za redom utvrdio na liderskoj poziciji.

Gledajući zbirno tržište finansijskog i operativnog lizinga, najveći rast u obimu finansiranja u odnosu na prvi kvartal prethodne godine, zabeležile su kompanije Procredit Leasing (+257%) i Pireaus Leasing (+247%) koje i pored ogromnog rasta finansiranja zauzimaju 11. i 8. mesto u totalu.

S druge strane, tokom istog perioda najveće smanjenje plasmana beleže kompanije ERB Leasing (- 80%) i Hypo Leasing (-97%) koji je ujedno i poslednje plasirana lizing kompanija.

Iako je tržište segmentirano između 16 aktivnih lizing kuća, gledajući zajedno finansijski i operativni lizing najuspešnije kompanije su Raiffeisen i VB Leasing sa zajedničkim tržišnim učešćem od 27%.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lizing lizing kompanije lizing ugovori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana