Tekst objavljen: 19.05.2021 14:25        


Pandemija je izazvala neočekivani rast cena nekretnina u celom svetu iako se očekivalo upravo suprotno

Lokdaun "preslikao" krizu iz 2008. godine: "Nekretnine se panično kupuju"

Naime, očekivano je bilo ponavljanje 2008. godine i pad cena zbog rasta nezaposlenosti i ličnih bankrota kao i pojačane prodaje kuća i stanova, navodi se u velikoj analizi CNN-a.

Umesto toga, tržište nekretnina doživelo je procvat cena kakav nije zabeležen posljednjih 20 godina u zemljama širom sveta, od SAD do Nemačke, Kine, Novog Zelanda i Perua, prenosi Jutarnji list. U 37 zemalja članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) cene nekretnina skočile su u proseku 6,7 posto u četvrtom kvartalu 2020. u odnosu na isto tromesečje 2019. godine.

A prema stručnjacima s tržišta, ovaj balon neće tako brzo pući. Naime, očekuje se da će pojačana potražnja za kućama trajati ove i iduće godine te da bi 2023. moglo da zavlada zatišje, ali ne i veći pad cena. Naime, zaduživanje je i dalje jeftino, a očekuje se skok aktivnosti na tržištu nakon otvaranja granica.

Kako za CNN govori istraživač tržišta Kejt Everet-Alen iz konsultantske kuće specijalizovane za nekretnine Knight Frank, razlog za bujanje tržišta je pomoć koju su vlade dale vlasnicima kuća privremeno zabranjujući plenidbe, kao i milijardama koje su otišle na pomoć radnicima i vlasnicima firmi. To je sprečilo gubljenje domova i prodaju drugih nekretnina, ali rasle su i same cene.

"Sve s kućnom kancelarijom i unutar sat vremena od Londona trenutno se prodaje deset posto iznad cene", kažu iz britanske agencije Fine & Country. Sve je više domaće potražnje za kućama s dvorištem i vrtom izvan prestolnica poput Londona i Pariza, a po Francuskoj rivijeri sada kupuju i Francuzi, a ne samo stranci. U popularnom turističkom odredištu na jugozapadu Engleske, Ilfracombu, Li Hasel iz agencije Webbers prodao je dve kuće za 100.000 funti iznad tržišne cene.

"Ljudi panično kupuju nekretnine. To još nisam video", kaže Henri Prajor, agent iz Londona. Cena kuća u Britaniji porasla je prošle godine 8,5 posto, najviše od 2014. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

A u Americi se nije toliko kupovalo od 2006. godine. Cene su skočile za devet posto i dalje rastu, a sada je prosečna cena američke kuće na rekordnom nivou - oko 330.000 dolara. Agenti tvrde da se nekretnine kupuju vrlo brzo nakon što se stave na tržište. U najekstremnijim slučajevima postižu se i 70 posto veće cene od tržišnih.

Isti trend beleži se od Oklenda do Šangaja i Minhena do Majamija. Nemački agenti primetili su isto. "Tržište je jako i cene idu gore", kaže agent Mihael Heming. Prema izveštaju konsultantske kuće Knight Frank, u Portugalu se kuće kupuju čak i na neviđeno, a cene su skočile za šest posto u poslednjem kvartalu 2020. godine. "Mnoge kupovine su napravljene na neviđeno. Nedavno sam prodao kuću Južnoafrikancu u za 3,5 miliona eura, a čovek nikada nije posetio taj grad", kaže Čarls Roberts iz Fine&Countryja.

U nekim zemljama je situacija na tržištu nekretnina tako užarena da su vlade pristupile merama "hlađenja". Na Novom Zelandu, gde su cene skakale za 25 posto, vlada preduzima mere kako bi smanjila aktivnost ulagača. U kineskim gradovima Pekingu, Šangaju, Šenženu i Gvangdžou cene su u mart u odnosu na lanjsku godinu bile veće za 12 posto.

"Više od 30 kineskih gradova je pristupilo ograničavajućim merama", kaže Mišel Lam, ekonomistkinja Societe Generalea. Međutim, u toj banci očekuju da će niz mera kineskih regulatora tek malo korigovati cene. Matijas Holchi iz švajcarske banke UBS smatra da bi vlade mogle da povećaju poreze na zemljišta i transakcije kako bi obuzdale rast, naročito s obzirom na to da će pokušavati da popune budžetske deficite nakon pandemije.

Međutim, ne očekuje se da će se kamate na kredite puno dizati. Trenutno je u zemljama Evrozone prosek tek 1,3 posto. CNN ističe kako se očekuje da vlade, u pokušaju da podstaknu rast nakon pandemije, još neko vreme neće puno dirati jeftino zaduživanje pa će ovaj sektor i dalje koristiti te "benefite".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2008 ekonomska kriza pandemija kupovina nekretnine nekretnine cena nekretnine lokdaun

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana