Zvanični kurs Evra za dan 25.10.21. :: 117.5803 rsd
Tekst objavljen: 08.02.2016 11:54        


Cene nafte su danas opet krenule nizbrdo u Aziji, pošto je zabrinutost trgovaca u pogledu preobilne ponude prevagnula nad pozitivnim raspoloženjem zbog vesti o razgovorima Saudijske Arabije i Venecuele o stabilizaciji tržišta tog energenta.

Loš početak nedelje za trgovce naftom

Oporavak dolara je takođe izvršio pritisak na cene, budući da su podaci o padu nezaposlenosti i rastu plata u SAD podgrejali priče o tome da će američke Federalne rezerve (Fed) sledećeg meseca ponovo podići kamatne stope, prenosi agencija AFP.

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u martu neznatno se popela za četiri centa, ili 0,13 odsto na 30,85 dolara, dok je sirova nafta "brent" za aprilske isporuke pala 7,0 centi, odnosno 0,21 procenat na 33,99 dolara za barel. Sirova nafta se ljulja na ivici pozitivne zone, nakon što je veliki izvoznik Saudijska Arabija najavila u nedelju razgovore između ministra za naftu i rudno bogatstvo Ali al-Naimija i njegovog venecuelanskog kolege o pregovorima te južnoameričke zemlje s ostalim proizvođačima o podsticanju cena "crnog zlata".

Poniranje cena nafte na 12-godišnji minimum - zbog prezasićenosti ponude, slabe potražnje i jakog dolara, pogađa zemlje proizvođače poput Venecuele i Nigerije, za koje prihodi od ove sirovine predstavljaju motor rasta njihovih ekonomija.

Međutim, članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), među kojima je Saudijska Arabija ključna, odbijaju da smanje proizvodnju u nastojanju da očuvaju tržišne udele prema konkurenciji oličenoj u američkoj nafti iz škriljaca.

Nafta WTI je izgubila gotovo 20 odsto vrednosti u ovoj godini a "brent" više od 10 procenata.
"Postoje vrlo mali znaci smanjivanja ponude", izjavio je za "Blumberg njuz" glavni strateg u kompaniji CMC markets u Sidneju, Majkl Mekarti.

Dolar je ojačao nakon što je američko Ministarstvo rada saopštilo u petak da je stopa nezaposlenosti u SAD pala na osmogodišnji minimum, dok su plate porasle.

To je pokrenulo spekulacije o još jednom Fedovom povećanju kamata, što je namamilo ulagače u dolar. Jača "zelena valuta" utiče na rast cena nafte izražene u dolarima, čineći taj energent skupljim za kupce iz zemalja čije su valute slabije, podseća francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi pad cene nafte zelena valuta američki dolar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana