Tekst objavljen: 10.04.2018 15:51        


Ruska rublja nastavila je da gubi vrednost, drugi dan zaredom, posle novih sankcija SAD Rusiji.

Loše vesti, ovako nije bilo od kad je nafta potonula

Dolar vredi više od 63 rublje prvi put od decembra 2016, posle pada većeg od 4,5 odsto. Evro je na iznad 78 rublji prvi put od početka 2016, kada su rekordno niske cene nafte naštetile ruskoj privredi, preneo je AP.

To je drugi uzastopni dan pada ruske valute, koja je jutros pala za 4,2 odsto na 63,28 rubalja za dolar, dok je prema evru izgubila 4,4 odsto vrednosti, trgujući se na nivou od 77,94 rubalja za evro.

Ruski berzanski indeks RTS, denominovan u dolarima, pao je za 4,2 odsto na 1.049 poena, dok je MOEX,

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela je u petak nove sankcije za sedam ruskih oligarha i 17 ruskih državnih zvaničnika kao i njihovih firmi zbog "štetnog delovanja". Među njima su Oleg Deripaska, vlasnik aluminijumskog giganta Rusala, Igor Rotenberg i Viktor Vekselberg, važni akteri u energetskom sektoru kao i Kiril Šamalov, koga je Vašington predstavio kao zeta predsednika Vladimira Putina, mada su se prema nepotvrđenim izveštajima on i Putinova ćerka u međuvremenu razveli.
denominovan u rubljama, porastao za 1,35 odsto na 2.119 poena.

Rublja je juče pretrpela najveći dnevni pad u više od tri godine, a akcije vodećih ruskih kompanija su takođe pale, jer su investitori burno reagovali na novu rundu američkih sankcija Moskvi.

Sankcije SAD, uvedene u petak protiv brojnih ruskih biznismena, zvaničnika i kompanija, izazvale su nagli pad akcija tih kompanija, pre svega proizvođača aluminijuma Rusal, ali su potresle i šire tržište, posebno banke koje bi mogle biti izložene zbog sankcionisanih firmi.

Zamenik ruskog premijera Arkadi Dvorkovič je rekao da će se planirana podrška vlade kažnjenim kompanijama fokusirati na njihovu stabilizaciju kako bi se spasla radna mesta, a ne poduprla vrednost njihovih akcija.

Sankcijama su u SAD zamrznuta sredstva pojedinaca i entiteta koji su pod sankcijama, dok je Amerikancima zabranjeno da posluju s njima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rusija sankcije pad rublje ruska rubja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana