Zvanični kurs Evra za dan 01.03.21. :: 117.5768 rsd
Tekst objavljen: 09.07.2019 12:05        


Na ulicama glavnog grada Severne Makedonije Skoplja još uvek se mogu videti nekadašnje popularne "zastave 750". Sada su i nečujne, jer ih pokreće električni motor

Makedonci se dosetili ideje za biznis: "Fića" na električni pogon

Reč je o novom biznisu koji je pokrenut uz podršku Vlade.

Svetloplavi "fićo" nečujno vozi ulicama Skoplja i podseća na vremena Jugoslavije, izvestili su u reportaži "Automotive News Europe", gde su, u vezi s električnom zastavom 750 naglasili priču o poslu u kojem je reč o preradi starih automobila u električne.

Lokalna kompanija sa sedištem u Skoplju to čini uz pomoć vladinog fonda za inovacije, koji je delom namenjen promovisanju ekološki prihvatljivih tehnologija.

Severna Makedonija, koja želi da pristupi Evropskoj uniji, a gde će stroža pravila o emisijama stupiti na snagu 2020. godine, bori se s jakim zagađenjem vazduha uzrokovanim emisijama automobila i ugljena. Takođe planiraju subvencije za kupovinu automobila sa manje štetnih emisija.

Direktor "BB Classic Cars" Milorad Kitanovski kaže da je preoblikovana "zastava 750", proizvedena u srpskom Kragujevcu ranih šezdesetih do sredine osamdesetih godina prošlog veka, ista ili bolja od izvorne.

"Motor ima mnogo veći potencijal za mnogo veći kapacitet i brzine. Međutim, maksimalnu brzinu smo ograničili na 120 kilometara po satu", rekao je Kitanovski.

Obrađeni automobili opremljeni su električnim motorima koje proizvodi nemački "Kessler", koji ima fabriku u Severnoj Makedoniji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kitanovski nije rekao koliko je kompanija uložila u konverziju.

Automobil može voziti 150 kilometara s jednom punjivom baterijom, dok je vreme punjenja oko tri sata s kućnim punjačem i samo 15 minuta s brzim punjačima.

"Trošak tri sata punjenja je manji od jednog evra, za 10 kilovata, koliki je kapacitet baterije”, kaže Kitanovski.

Nije jeftin

Cena je oko 20.000 evra, a kompanija je prvenstveno okrenuta međunarodnim kupcima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Severna Makedonija fiat fića auto fića Skoplje električni pogon elektromotor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana