Tekst objavljen: 03.01.2023 9:00        


Malim i srednjim preduzećima u Srbiji, posebno ako ulažu u zelene projekte, omogućen je pristup većim kreditnim finansijskim sredstvima

Mala i srednja preduzeća sa zelenim projektima sada imaju jednu opciju više za kredit


To je omogućeno linijom od 50 miliona evra koju je Međunarodna finansijska korporacija (IFC) odobrila AIK banci, vodećoj banci u domaćem vlasništvu, saopšteno je danas.Cilj saradnje je da se poveća dostupnost kredita malim i srednjim preduzećima i razviju nove opcije za finansiranje projekata u oblasti klimatskih promena u Srbiji.

Zahvaljujući investiciji IFC-a, AIK banka će moći da proširi svoju kreditnu ponudu za mala i srednja preduzeća, a plan je da najmanje 20 odsto ovih sredstava bude izdvojeno za kredite u oblasti klimatskih promena.

"Izuzetno nam je drago što će nam sporazum o partnerstvu sa IFC-om omogućiti da otvorimo novo poglavlje u daljem razvoju i unapredimo planove u pogledu zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i savesnog korporativnog upravljanja (ESG). AIK banka razvija i jača svoje poslovanje na odgovoran i održiv način i ima 45 godina dugu tradiciju pružanja podrške razvoju lokalne privrede", rekla je predsednica Izvršnog odbora AIK banke Jelena Galić.

Dodala je da će ta saradnja pomoći da se ojača i pruži dodatna podrška malim i srednjim preduzećima u njihovoj tranziciji ka održivoj budućnosti.

Sektor malih i srednjih preduzeća predstavlja vitalni deo srpske privrede, čineći 99 odsto ukupnog broja firmi.

Međutim, prema MSME Finance Gap Report izveštaju, ukupna nedostajuća sredstva u finansiranju tog sektora u Srbiji procenjuju se na 7,59 milijardi dolara, što je ekvivalent za 14 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Približno tri četvrtine malih i srednjih preduzeća spremno je da ulaže u zelene projekte u cilju unapređenja poslovanja i ublažavanja efekata uticaja klimatskih promena, dok su najveći izazovi sa kojima se suočavaju nedostatak kapitala, ali i nedovoljna informisanost o zelenim tehnologijama i opcijama finansiranja, dostupnim na tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Nova linija IFC-a pomoći će AIK banci da zadovolji rastuću potražnju za zelenim finansiranjem.

"Sa zadovoljstvom smo pristupili dugoročnom partnerstvu sa srpskom AIK bankom, sa namerom da podržimo širenje kreditne ponude i jačanje konkurentnosti banke koja posluje na regionalnom tržištu u skladu sa zahtevima dobre prakse", rekao je regionalni menadžer IFC-a za centralnu i jugoistočnu Evropu Ari Naim.

Naglasio je da će ta linija pomoći AIK banci da diversifikuje njen kreditni portfolio i odgovori na rastuću potrebu za finansiranjem malih i srednjih preduzeća, a naročito njihovih projekata u oblasti zelene tranzicije.

Pored obezbeđivanja sredstava, IFC pomaže AIK banci da uspostavi okvir za zaštitu životne sredine, društvenu odgovornost i savesno korporativno upravljanje (ESG), kao i da bolje proceni uticaje klimatskih rizika u svom portfoliju.

IFC je međunarodna finansijska korporacija, članica Grupe Svetske banke i najveća globalna razvojna institucija, usmerena na privatni sektor na tržištima u usponu.

Do sada je ostvarila saradnju sa više od 100 zemalja, a u fiskalnoj 2022. godini, investirala je rekordnih 32,8 milijardi dolara u privatne kompanije i finansijske institucije u zemljama u razvoju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zeleni projekti mala i srednja preduzeća krediti za preduzetnike krediti za preduzeća aik banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana