EUR 117,58 USD 104,70 CHF 110,67

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 06.07.20. :: 117.5741 rsd

Tekst objavljen: 04.04.2020 18:00        


Istraživači Mašinskog fakulteta u Beogradu u saradnji sa inženjerima kompanije Inmold iz Požege osmisli su novo tehničko rešenje za izradu zaštitnih vizira namenjenih lekarima i medicinskom osoblju koji su u prvim redovima odbrane protiv širenja COVID-19, saopštio je Mašinski fakultet

Mašinski fakultet osmislio unapređene vizire za zdravstvene radnike

Viziri koji se trenutno sastavljaju na Mašinskom fakultetu, dobijeni su optimizacijom postojećih modela. Oni su u velikoj meri otporniji i udobniji za nošenje u odnosu na sve dosadašnje. Njihov dizajn, omogućava višestruku dezinfekciju bez ikakvih oštećenja, što rad u dinamičkim okruženjima, kao što su klinički i urgentni centri, čini znatno bezbednijim navodi se u saopštenju.

U ceo proces izrade zaštitnih maski uključeni su i studenti. Na taj način, Mašinski fakultet i u vanrednim okolnostima podstiče razvoj preduzetničkih i inovativnih ideja budućih mašinskih inženjera.

U želji da pomognu studentima, nastavnici Mašinskog fakulteta su zajednosa stručnjacima iz Inmolda analizirali dosadašnja rešenja i utvdili nedostake kao što supredugačko vreme izrade i sklapanja.Takođe, čeoni nosač je suviše elastičan i blizu lica, zbog čegase često zamagli.

I druga rešenja imaju izvesne nedostatke. Materijal samog vizira je lakolomljiv i neotporan na udarce i padove, a samim tim veoma nepraktičan zasvakodnevnu višesatnu upotrebu. Za izradu čeonih nosača često se koristekruti i tvrdi materijali zbog čega su viziri posle izvesnog vremenaneprijatni za nošenje.

Takođe je uočeno da primena aditivnih tehnologijaproizvodnje (3D štampe)produžava vreme potrebno za izradu i sklapanjevizira, što onemogućava serijsku ili masovnu proizvodnju.

Pri osmišljavanjupostupka i procedure sklapanja vizira, iskorišćeni principi proizvodnelinije Henri Ford - što omogućava proizvodnju više stotina komada viziradnevno.

Studenti najavljuju izradu oko 1000zaštitnih maski namenjenih kliničko-bolničkim centrima i domovima zdravljau Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije.

Uz pomoć uprave Mašinskog fakulteta, društveno odgovornih firmi, međukojima je i kompanija Inmold studenti su do sada donirali vizireKliničko-bolničkom centrima Bežanijska kosa i „Dr. Dragiša Mišović“ ,Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ i domovima zdravlja Starigrad, Palilula i Zemun.

1 komentar

  1. User image
    Milena Jankovic 04.04.2020 10:21

    Postovani
    Zaposlena sam u KBC Zvezdara, glavna sestra Ginekologije. Molim Vas ako ste u mogucnosti da nam donirate vizire sto pre bili bi Vam zahvalni!
    Veliki pozdrav i hvala!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
mašinski fakultet viziri medicinski radnici zaštita korona virus pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.38

ostavite komentar