Tekst objavljen: 23.12.2022 14:15        


Kompanija Meta, u čijem vlasništvu je Fejsbuk, dogovorila se da plati 725 miliona dolara kako bi rešila spor povodom afere Kembridž analitika

Meta plaća najveću kaznu do sada


Da podsetimo, ova kompanija je optužena da je kršila privatnost korisnika Fejsbuka tako što je 2016. godine podatke o 87 miliona ljudi ustupila trećem licu – kompaniji Kembridž analitika. Ova britanska firma podatke je prikupljala radi plasiranja propagandnih poruka svakom korisniku pojedinačno. Tada je radila po narudžbini Donalda Trampa, kako bi mu podigla rejting pred izbore i kako bi određene glasače motivisala da izaberu baš njega.

Osim zato što nije poštovala privatnost korisnika Fejsbuka, ona se u javnosti često optužuje i za prekrajanje izborne volje, odnosno da je pretnja za demokratiju, budući da se pokazalo da je specifičnim tehnikama manipulacije zaista uspevala da promeni mišljenje određenog broja ljudi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ipak, ništa manje kriv nije ni Fejsbuk koji joj je svoje podatke stavio na uvid. Protiv Mete je zbog toga pre tri godine pokrenuta kolektivna tužba koja će izgleda dovesti do poravnanja vrednog 725 miliona dolara. Kako piše Rojters, ovo bi trebalo da bude jedno od najskupljih poravnanja u SAD kada su u pitanju sporovi povodom kršenja ličnih podataka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najveća kazna meta Facebook cambridge analytics kazna

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana