EUR 117,58 USD 100,36 CHF 109,08

Kursna lista


Indikativni kurs Evra na dan 12.08.20. :: 117.5895 rsd

Tekst objavljen: 25.03.2020 11:10        


Ekonomsko-finansijski konsultant Dragovan Milićević rekao je danas da će bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u 2020. godini pasti oko 4,5 odsto ako vanredno stanje zbog virusa korona potraje tri meseca.

Milićević: Vanredno stanje u Srbiji oboriće BDP 4,5 odsto

Milićević je za Betu rekao da nisu na naučnim saznanjima zasnovane tvrdnje političara Srbije da ostaju pri projekciji o rastu BDP od četiri odsto ove godine.

"Ako vanredno stanje potraje tri meseca, BDP će pasti za oko 4,5 odsto", procenio je Milićević.

Dodao je da ostaje nada da poljoprivreda neće snositi velike posledice ograničenog kretanja zbog vanrednog stanja, ali da treba imati u vidu da je to "fabrika pod otvorenim nebom".

Zato, ako se ne ponovi prošlogodišnja suša od četiri meseca, već vreme bude zadovoljavajuće, poljoprivreda bi, po njegovim rečima, mogla da ima rast proizvodnje od oko 16 odsto.

"Najveći pad pretrpeće sektor usluga smeštaja i ishrane - oko 30 odsto, zatim sektor umetnost, zabava i rekreacija - 20 odsto", procenio je Milićević.

Poslovi s nekretninama i naučna delatnost imaće pad po deset odsto, saobraćaj i skladištenje oko osam odsto, prerađivačka industrija, trgovina na veliko i malo po pet odsto, građevinarstvo četiri, a sektor finansija i osiguranja po dva odsto, rekao je on.

Milićević je preporučio da se državni "budžet relaksira" kroz pregovore da bi se ove godine odložilo plaćanje kamata na inostrane kredite.

"Treba pokušati da se pregovorima ove godine odloži plaćanje kamate na inostano zaduživanje od 950 miliona evra i smanje subvencije za oko 400 miliona evra", rekao je Milićević.

Istakao je da subvencije pre svega treba ukinuti stranim investitorima koji otvaraju fabrike u Srbiji, a svakako zadržati za poljoprivredu.

"U budžetu za ovu godinu za subvencije je predviđeno milijardu evra, od čega za poljoprivredu samo 350 miliona evra", rekao je Milićević.

On smatra da više ne treba finansijski podržavati projekte slične švajcarskoj fabrici čokolade "Beri Kalebo" čija je izgradnja nedavno počela u Novom Sadu, uz subvenciju od 12 miliona evra iako ta strana firma ima promet u milijardama evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
BDP eur vanredno stanje korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana