Tekst objavljen: 16.03.2016 11:02        


Visokoobrazovni sistem i pored toga što daje kvalitetno znanje, ne daje i potrebne veštine koje bi mladima omogućile da daju svoj maksimum čim se zaposle, već im je potrebno dodatno i kontinuirano učenje za određeni posao, izjavila je direktorka Sektora za privredni sistem Privredne komore Srbije Nermina Ljubović. 

Mladi su dobro obrazovani, ali im nedostaju veštine

"Prema anketi Svetske banke 40 odsto ispitanika se izjasnilo da bi ušlo u privatni biznis, ali samo je osam spremno da zaista krene u taj posao, dok čak 85 odsto smatra da je privatni biznis veliki rizik i svoj neulazak u privatni posao objašnjava nepovoljnim poslovnim ambijentom", istakla je ona u Novom Pazaru na panelu u okviru "Karavana omladinskog preduzetništva" u organizaciji Privrednog foruma mladih, PKS i Studentske konferencije Univerziteta Srbije, uz podršku Ministarstva privrede.

Cilj "Karavana omladinskog preduzetništva - Privredni forum mladih 2016" jeste da se mladi širom Srbije upoznaju sa mogućnostima i izazovima osnivanja i uspešnog vođenja sopstvenih preduzeća, kako bi otvaranjem novih radnih mesta doprineli smanjenju stope nezaposlenosti u našoj zemlji i jačanju njene privrede, navodi se u saopštenju PKS.

Petrašin Jakovljević, predsednik Regionalne privredne komore Kraljevo istakao je značaj podizanja svesti o preduzetništvu i izrazio uverenje da je ta odgovornost kako na roditeljima, tako i na nastavnom kadru na svim nivoima, ali i na čitavom društvu."Preduzetnici mogu biti samo oni koji imaju hrabrost, inicijativu i optimizam", rekao je Jakovljević.

Profesor državnog univerziteta u Novom Pazaru dr Ibrahim Tomić ukazao je da veliki broj mladih teži poslu u državnoj službi, vođeni iskustvom svojih roditelja i da to predstavlja prepreku u stvaranju preduzetničkog razmišljanja.

Irfan Dugopoljac iz Ministarstva privrede govorio je o projektu Godina preduzetništva, koja predstavlja paket raznih mera i aktivnosti države, čiji je cilj da se pomogne preduzetnicima koji pokreću svoj biznis, ili su ga do jednog nivoa već razvili, kroz pružanje direktne finansijske i nefinansijske pomoći.

Karavan je do sada uspešno obišao Suboticu, Novi Sad i Kragujevac, a sledeća stanica nakon Zlatibora biće Niš, nakon čega sledi zvanično zatvaranje prvog dela projekta 11. aprila u Privrednoj komori Srbije i početak konferencije “Privredni forum mladih 2016”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PKS Privrednoj komori Srbije (PKS) mladi biznis pokretanje posla preduzetnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana