Tekst objavljen: 04.12.2015 10:07        


Međunarodni monetarni fond (MMF) je pozdravio današnju odluku Evropske centralne banke (ECB) da pruži podršku ekonomiji evrozone, apelujući na tu instituciju da upotrebi celokupan dijapazon mera koji ima na raspolaganju da bi podstakla privredni rast u zemljama monetarne unije. 

MMF podržava mere Evropske centralne banke

"ECB treba da nastavi snažno da signalizira da je spremna da reaguje i upotrebi sve raspoložive instrumente u okviru svog mandata očuvanja stabilnosti cena", rekao je novinarima u Vašingtonu portparol MMF-a, Geri Rajs, prenosi Rojters.

ECB je danas prilagodila svoj program otkupa aktiva poznatiji kao kvantitativno labavljenje, produžavajući trajanje programa do marta 2017. i pristajući na kupovinu regionalnih i municipalnih obveznica denominovanih u evrima.

Banka je takođe je snizila kamatnu stopu na depozite na minus 0,30 odsto sa minus 0,20 odsto, u nastojanju da podstakne hronično nisku inflaciju u evrozoni. Istovremeno je dve ostale ključne kamatne stope zadržala na nepromenjenom nivou - referentnu kamatnu stopu na 0,05 osto, a graničnu kamatnu stopu na 0,30 odsto.

MMF veruje da će odluka ECB pomoći u smanjenju rizika koji prete privrednom oporavku 19-članog monetarnog bloka. "Program kupovine obveznica doveo je do jačanja poverenja, popravljanja finansijskih uslova i rasta inflatornih očekivanja", kazao je Rajs.

Predsednik ECB Mario Dragi poručio je da je banka spremna da proširi mere ukoliko spoljni faktori zaprete ostvarenju ciljeva ECB. Dragi je rekao da je banka preduzela mere dodatnog monetarnog labavljenja u evrozoni zato što su se dosadašnje mere pokazale uspešnim. "ECB čini više jer program funkcioniše, a ne jer je neuspešan", kazao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MMF međunarodni monetarni fond odluke ecb evrozona inflacija u evrozoni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana