Tekst objavljen: 26.05.2016 9:33        


Međunarodni monetarni fond je saopštio danas da nije spreman da dodeli sredstva za evropski spasilački program namenjen Grčkoj, i zatražio je detaljan plan o restrukturiranju grčkog duga. 

MMF se ipak povlači iz paketa pomoći Grčkoj

"Grčka je u situaciji kada joj je potrebna tranša, tako da smo svakako bili voljni da se saglasimo o nekim pitanjima. Međutim, nismo se saglasili u pogledu tačke za koju su nam potrebna adekvatna uveravanja o ublažavanju tereta duga Atini pre nego što izađemo pred naš Odbor. Nadam se da ćemo to realizovati", rekao je jedan neimenovani visoki zvaničnik MMF-a posle maratonskih pregovora u Briselu o deblokadi paketa pomoći Grčkoj, prenosi agencija Frans pres.

Kreditori iz Evropske unije insistiraju na tome da MMF dodeli sredstva za aktuelni, treći program pomoći Grčkoj, ali je Fond svoje učešće u paketu pomoći uslovio zahtevom za snažnijim akcijama kreditora na planu snižavanja tereta duga Atini, kako bi ta zemlja bila u stanju da oporavi javne finansije i podstakne rast privrede.

"Bez olakšavanja tereta duga za više milijardi dolara, dug Atine će samo rasti, dok će njena ekonomija padati", navodi se u analizi MMF-a o održivosti grčkih finansija u narednih 40 godina.

Ministri finasija evrozone postigli su noćas saglasnost, nakon maratonskih razgovora, o deblokadi paketa pomoći Grčkoj, odobrivši isplatu nove tranše u gotovini u iznosu od 10,3 milijardi evra (12 milijardi dolara).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
međunarodni paket pomoći MMF dogovor Grčke i MMF Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana