Tekst objavljen: 17.07.2014 9:00        


Tržište nekretnina u Srbiji je zamrlo. U Beogradu, mesečno, svega oko 50 stanova promeni vlasnike. Nema više subvencionisanih stambenih kredita, strah od gubitka posla, niska kupovna moć stanovništva, samo su neki od razloga što promet nekretninama drastično pada. Tome treba dodati i jako lošu ponudu.

"Moguća cena stanova od 420 do 600 evra po kvadratu"

A, s obzirom da je i potražnja opala, ne čudi što cene trenutno miruju. Najgore je pak neimarima - sve je manje posla, jer u odnosu na period od pre godinu i po stanogradnja je više nego prepolovljena.

RAČUNICA
Izgradnja 40.000 jeftinih stanova širom Srbije znači 3,2 miliona kvdrata, navodi Rodić. Takođe, to je i 20 miliona komada unutrašnje stolarije, oko 18 miliona prozora, tri miliona podnih obloga, desetine miliona blokova i raznih zidnih obloga, kilometri instalacija... Na kraju to je i 60.000 radnika direktno i indirektno angažovanih na ovom projektu.
Da bi se pokrenulo tržište nekretnina, kako kaže za Novosti Goran Rodić, potpredsednik Građevinsko-industrijske komore, država hitno mora da reši problem legalizacije bespravno izgrađenih zdanja, jer mnoga čekaju na kupce. Konačno treba da se donese i novi zakon o planiranju i izgradnji.

Dalje, navodi Rodić, za one zgrade koje investitori nisu završili treba omogućiti kupcima povoljne kredite da kompletiraju svoje nekretnine i da budu oslobođeni PDV na materijal. Rodić ističe i da je rešenje za prevarene kupce da država nesavesnim investitorima blokira račune, konfiskuje imovinu i tako obezbedi novac za obeštećenje.

- Pošto je stambena izgradnja motor građevinske industrije treba krenuti sa programom izgradnje jeftinih stanova - ističe Rodić.

- Mnogo je lokacija koje zvrje prazne, kasarne, fabričke hale, sve to može da se stavi u funkciju stanogradnje. Ako država da te parcele i oslobodi investitore raznih besmislenih taksi i naknada prodajna cena stana bi se kretala od 420 do 600 evra po kvadratu u zavisnosti od lokacije. To bi pokrenulo građevinsku industriju, koja participira 46 industrijskih grana. Posebno bi se spasila mala i srednja preduzeća. A, kupci bi dobili kvadrate po povoljnijim cenama i time bi lakše otplaćivali kredite.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Realac 450 € 18.07.2014 1:09

    Cena kvadrata u normalnim drzavama je uskladjena donekle sa prosekom zarade, a tobi odgovaralo u Srbiji oko
    450 €/m2. Problem je sto su es mnogi u tu cenu ugradili, republika, opstina, pa razne parazitske organizacije(veliki administrativni aparat) i m2 izadje i preko 1200 €-1500€ Zalosno!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stan na kredit kredit za stan stambeni krediti stambeni kredit cena stanova cene stanova prodaja stana kupovina stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana