Tekst objavljen: 24.04.2015 10:45        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, nakon jučerašnjeg oštrog rasta, u svetlu zabrinutosti da bi situacija na naftom bogatom Bliskom istoku mogla da ugrozi isporuke iz tog regiona, navode analitičari.

Mogući sukobi na Bliskom istoku obaraju cenu nafte

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi 32 centa na 57,42 dolara, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 28 centi na 64,57 dolara, prenosi agencija Frans pres.

WTI je juče poskupeo 1,58 dolara, a "brent" 2,12 dolara.

"Trgovci sada ubiru profit nakon rasta cena podstaknutog geopolitičkim faktorima. Vesti iz Saudijske Arabije i Jemena su uticale na cene poslednjih dana", navodi analitičar singapurske firme CMC markets Nikolas Teo.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom saopštila je u utorak da prekida četvoronedeljnu vojnu kampanju u Jemenu, ali je bombardovanje u sredu nastavljeno. Više od 1.000 ljudi, uključujući 50 dece, poginulo je u Jemenu otkako su izbili sukobi, saopštila je juče Svetska zdravstvena organizacija.

Iako Jemen nije veliki proizvođač nafte, tržišni igrači brinuli su da će doći do prelivanja sukoba u okolne zemlje na naftom bogatom Bliskom istoku.

Američko Ministarstvo energetike je juče saopštilo da su zalihe nafte u najvećoj svetskoj privredi i potrošaču "crnog zlata" porasle za 5,3 miliona barela u nedelji zaključno sa 17. aprilom, čime su se ukupne zalihe našle na najvišem nivou u istoriji.

Ipak, proizvodnja nafte je u SAD istovremeno smanjena za 18.000 barela dnevno, nakon pada od 20.000 barela iz prethodne nedelje, a trgovci veruju da će usporavanje proizvodnje iz američkih škriljaca ublažiti preveliku ponudu nafte u svetu, koja je dovela do pada cena od više od 50 odsto od juna prošle do januara ove godine.

"Iako su zalihe očigledno u porastu, proizvodnja više ne raste, što smo svi čekali", navodi investicioni analitičar singapurske firme "Filip fjučers", Danijel Ang.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi pad cene nafte zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana