Zvanični kurs Evra za dan 29.11.21. :: 117.5814 rsd
Tekst objavljen: 16.12.2015 10:01        


Američka rejting agencija Mudis snizila je projekciju cene nafte za 2016. godinu za deset dolara po barelu, navodeći kao razlog konstantno visok nivo zaliha koji se može pogoršati sa ukidanjem sankcija Iranu, piše britanski list Gardijan.

Mudis snizio projekciju cene nafte za 2016. godinu

Rejting agencija je snizila projekciju cene za naftu tipa "brent" na 43 dolara sa prethodno projektovanih 53 dolara, dok je prognozu cene američke "lake" nafte (WTI) srezala na 40 dolara sa ranijih 48 dolara.

Prema saopštenju Mudisa, globalna potražnja za naftom će rasti za oko 1,3 miliona barela dnevno u narednoj godini zbog veće potrošnje u SAD, Kini i Rusiji, prenosi Gardijan, i dodaje da je to više u odnosu na raniju Mudisovu projekciju tražnje.

U saopštenju se, takođe, dodaje da je povećanje proizvodnje unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) neutralisalo efekte snažnije tražnje, što će, kako navodi Mudis, verovatno dovesti da brzog nagomilavanja zaliha.

"Odluka SAD da ukine sankcije Iranu ako ispuni uslove u vezi sa nuklearnim sporazumom koji je postignut sa svetskim silama, mogla bi da doprinese dodatnom povećanju globalnih zaliha", navodi Mudis, i dodaje da će cene obe vrste nafte porasti za samo pet dolara po barelu u 2017. i 2018. godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    soko dok 17.12.2015 8:41

    zbog povecanja proizvodnje od 30% na svim naftnim poljima cena barela ce pasti u 2016 godini na 20 dolara po barelu .stvarati zalihe u svetu za naredne 3 godine. u svim zemljama sveta

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena nafte pad cene nafte pada proizvodnja nafte svetske zalihe nafte rast zaliha nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana